nieuws

‘Infrabouw heeft Paard van Troje binnengehaald’

bouwbreed Premium

‘Infrabouw heeft Paard van Troje binnengehaald’
Trojan horse on a white background vector illustration

De infrabouw is volgens topman Gerrit-Jan van de Pol van GMB opnieuw op dood spoor beland. Tien jaar na de komst van de Regieraad Bouw verkeren de meeste grote aannemers zwaar in de problemen.

“Tot de doelen destijds behoorden gezonde bedrijven en plezier in het werk. De werkelijkheid is anders. Bij geïntegreerde projecten nemen de aannemers risico’s op zich tot wel 30 procent van de aanneemsom. We hebben het Paard van Troje binnengehaald. Als grote opdrachtgever moet Rijkswaterstaat het voortouw nemen om snel te komen tot een andere risicoverdeling.”

De suggestie dat de gelden die zijn geïnvesteerd in PSIBouw, niets hebben opgeleverd, spreekt Van de Pol tegen. “Ik ben het daar niet mee eens. De transitie is in gang gezet. Met onbedoelde neveneffecten. En niet alle doelen zijn bereikt. Eerder missen we nu fondsen om de risicoverdeling goed en gefundeerd aan te pakken.”

De Betuwse bouwer GMB was vorig jaar goed voor een omzet van 151 miljoen euro. Van de Pol geldt als een vernieuwer binnen de in 2004 opgezette Regieraad Bouw.

Lees meer in het artikel ‘Ik zie een grote worsteling om me heen’

Reageer op dit artikel