nieuws

Dreigend tekort aan grondstoffen

bouwbreed

Dreigend tekort aan grondstoffen

Fabrikanten in de kunststofindustrie moeten rekening houden met een acuut gebrek aan grondstoffen. In Nederland is de sector, die voor 95 procent bestaat uit midden- en kleinbedrijf, goed voor een omzet van 8 miljard euro.

De problemen concentreren zich volgens brancheorganisatie NRK vooralsnog vooral bij polyethyleen en polypropyleen. De grondstoffen worden gebruikt voor allerhande verpakkingen maar ook voor mantels van elektrische kabels, water- en gasleidingen en technische vezels.

“Wereldwijd zijn acht verklaringen van force majeur afgegeven”, zegt directeur Erik de Ruijter van de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie. “Uit overmacht passen bedrijven de productie aan en rantsoeneren soms hun klanten. Nieuwe klanten aannemen gaat dan niet. Vanwege de schaarste zijn afgelopen maand de grondstofprijzen gemiddeld met 20 procent gestegen, ondanks de lage olieprijs. De grondstoffen bepalen tot wel 70 procent van de kostprijs.”

De Ruijter noemt de markteffecten vrij groot. De kunststofbedrijven werken meestal met vaste prijzen of hanteren een index. Daardoor kan de fors duurdere inkoop niet zo maar worden doorberekend naar de afnemende partijen. De verpakkingsindustrie is als eerste zwaar getroffen door de sterk veranderde marktomstandigheden.

Afgelopen tien jaar is Europa voor veel grondstoffen van kunststoffen een netto-importeur geworden. Door het sluiten van talrijke fabrieken is ons werelddeel afhankelijker geworden van de wereldmarkt, waar Azië, Afrika en Zuid-Amerika zich steeds nadrukkelijker doen gelden. De prijzen worden mede opgejaagd doordat de euro ten opzichte van de dollar – het betaalmiddel voor de meeste grondstoffen – een kwart van zijn waarde heeft verloren. Sommige Nederlandse bedrijven kunnen hun eindproducten niet meer leveren.

Reageer op dit artikel