nieuws

Directeur Mebin: We overwegen meer zelf te lobbyen

bouwbreed Premium

Directeur Mebin: We overwegen meer zelf te lobbyen

HeidelbergCement is van plan om zelf meer te gaan lobbyen in Den Haag. “We hebben dat in het verleden bewust aan de brancheverenigingen overgelaten, maar dat is niet altijd even efficiënt gebleken”, zegt gasthoofdredacteur Ronel Dielissen-Kleinjans.

Regelgeving wordt voor de bouw steeds belangrijker, stelt de algemeen directeur van Mebin tijdens een door haar voorgezeten redactievergadering van Cobouw. “Alleen al als het gaat om besluiten die genomen worden over CO2-uitstoot.”

Als de duurzaamheidsregels in Europa te streng worden, kan dat een gevaar voor de zware industrie, waaronder de betonindustrie, waarschuwt Dielissen-Kleinjans. “We moeten niet hebben dat de industrie straks uit Europa verdwijnt. Dat kost alleen maar werkgelegenheid. Die CO2 gaat elders gewoon de lucht in.” Die boodschap wil de Mebin-directeur graag aan de politiek meegeven. “We zijn nog aan het kijken hoe we dat precies gaan inrichten.”

Samen

Dielissen-Kleinjans, die ook voorzitter van de Vereniging van Ondernemers van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VOBN) is, hoopt bovendien dat de bestaande brancheverenigingen – “clubjes” – ooit samen gaan. “We hebben grotendeels dezelfde belangen. Samen kunnen we daar veel beter voor opkomen.” Haar wens tot samenwerken heeft ook economische achtergrond. “Vroeger werkten bij de VOBN 45 mensen, nu zijn dat er nog zeven. Daardoor komt de continuïteit in gevaar.” Dielissen gaat in haar hoofdredactioneel commentaar dieper in op haar voorstel om de betonexpertise te bundelen. “Ik hoop dat de discussie hierdoor ook wat openlijker gevoerd kan worden.

De betonbranche is aan het veranderen, merkt Dielissen. “Je ziet dat er bijvoorbeeld nagedacht wordt over 3D-printen.” De Mebin-directeur verwacht dat het printen in de nabije toekomst naast storten en prefabriceren gebeurt.

Hoe ga je daar als mortelleverancier mee om? Of zelf ook printen? “Ons moederbedrijf HeidelbergCement richt zich tot nu toe op het leveren van grondstoffen: cement, mortel en granulaten. Dit is ons specialisme Zo kijken we ook naar het printen. We kijken hoe we zo goed mogelijke grondstoffen kunnen leveren voor de printers. Het printen zelf laten we aan anderen over.”

Reageer op dit artikel