nieuws

Daling prijs vierkante meter toont broosheid huizenmarkt

bouwbreed Premium

Daling prijs vierkante meter toont broosheid huizenmarkt

De woningprijs per vierkante meter is het afgelopen kwartaal licht gedaald. Dat is niet het enige signaal waaruit blijkt dat de woningmarkt nog niet goed functioneert.

De eerste kwartalen van het jaar zijn meestal matig voor makelaars. Dit jaar lijkt een kleine uitzondering op de regel. Het eerste kwartaal van 2015 was het beste eerste kwartaal sinds de crisis, juicht makelaarsvereniging NVM. De NVM-makelaars verkochten 28.900 woningen, 19 procent meer dan in dezelfde periode een jaar geleden.

De laatste vier kwartalen hebben makelaars 121.445 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is bijna 50 procent meer dan op het dieptepunt halverwege 2013, toen het aantal verkopen op jaarbasis rond de 82.000 lag.

Opvallend is dat appartementen vaker van de hand hingen. In de eerste drie maanden van dit jaar is een op de drie verkochte woningen een appartement.

Toch zijn er ook genoeg signalen dat de woningmarkt voor velen nog niet zo functioneert als gewenst. Zo staan woningen gemiddeld 372 dagen te koop. Een op de vijf staat inmiddels zelfs drie jaar of langer in de verkoop.

Veel mensen hebben hun woning uit de verkoop gehaald. In het eerste kwartaal stonden 9 procent minder woningen te koop in vergelijking met een jaar eerder. Dat er desondanks een overaanbod is, blijkt uit het feit dat een potentiële koper in het eerste kwartaal van 2015 kon kiezen uit bijna vijftien woningen.

Marges

De prijs van verkochte woningen ligt met gemiddeld 211.000 euro 14 procent onder het niveau bij de start van de crisis, al zijn de prijzen wel 5 procent gestegen ten opzichte van het dieptepunt. De vierkantemeterprijs daalde voor tussen- en hoekwoningen met 0,3 procent. Voor vrijstaande woningen steeg de prijs met een half procentje. De lage prijzen zorgen voor meer doorstroming, maar vertalen zich indirect ook in lagere prijzen en marges voor bouwers van nieuwbouwwoningen.

Reageer op dit artikel