nieuws

Betonnen platforms voor windpark bij Urk op millimeter nauwkeurig

bouwbreed Premium

Betonnen platforms voor windpark bij Urk op millimeter nauwkeurig

De windmolens in het IJsselmeer tussen Urk en Lemmer krijgen geen stalen maar betonnen platforms. Die zijn met een millimeter tolerantie gemaakt.

De 55 ton zware platforms hebben een druppelvorm en zijn gemaakt bij Waco in opdracht van Van Oord, dat de funderingen verzorgt van park Westermeerwind. Volgens projectengineer Margot van Aalderen van Van Oord is vooral voor beton gekozen vanwege de verwachte lange levensduur. Het noodzakelijke conserveren voor offshoretoepassing, maakt staal bovendien tot een dure oplossing.

Waco heeft zelfverdichtend beton toegepast van kwaliteit C55. Eventuele luchtbelletjes die na het ontkisten aan het licht kwamen, zijn volgens Ron van Boven van de prefabbetonfabrikant op de gebruikelijke wijze ingepoetst. Daarmee is een levensduur van twintig jaar gegarandeerd. De dekking op de wapening bedraagt 5 centimeter. Omdat de maatvoering van vooral de oplegpunten tot op de millimeter nauwkeurig moest, is een stalen mal gebruikt. De wapening en de instortvoorzieningen konden daarin met speciale vlechtmallen nauwkeurig worden geplaatst. De productie van een mock-up leverde zinvolle aanwijzingen voor kleine optimalisaties. Daarna konden de 48 platforms in een gebruikelijke dagcyclus worden gestort met één mal.

Buispalen

Westermeerwind krijgt in totaal 48 direct-drive turbines met een vermogen van elk 3 megawatt van fabrikant annex hoofdaannemer Siemens. De turbines worden gefundeerd op buispalen die rechtstreeks op de flens worden geheid. Er komt dus geen transitiestuk aan te pas, zoals tot voor kort gebruikelijk was bij windmolens op zee. De flens bevindt zich aan de binnenkant van de monopile en zit dus niet in de weg bij het plaatsen van het betonnen platform.

Om zeker te stellen dat de platforms op het water over de palen passen, wordt rondom 50 millimeter vrij gehouden. De ruimte wordt gevuld met rubber afstandhouders tussen het staal en het beton. Zes platforms staan inmiddels op hun plek, zes andere liggen Urk in afwachting van plaatsing. De overige liggen nog in Bergen op Zoom bij Waco, waar een antisliplaag wordt aangebracht en de platforms zoveel mogelijk worden afgemonteerd.

Reageer op dit artikel