nieuws

Asscher op verkeerde been?

bouwbreed

Asscher op verkeerde been?

Na maandenlange, moeizame onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers, stemde de Tweede Kamer begin maart unaniem in met de Wet aanpak schijnconstructies. In de Eerste Kamer leven echter nieuwe bezwaren. Is minister Asscher op het verkeerde been gezet?

Er was kritiek. Veel kritiek. Partijen zoals Bouwend Nederland vonden de plannen van minister Asscher om onderbetaling, uitbuiting en oneerlijke concurrentie te bestrijden veel te ver gaan.

Er kwam een compromis. Dat bracht dat gedupeerden ook moeten kunnen aankloppen bij opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat. Ook de impact van het wetsontwerp werd beperkt. Pas als je heel erg (aldus de Aannemersfederatie) wordt uitgebuit, kun je hogerop in de keten je gelijk halen. Sceptische deskundigen zagen het misgaan en waarschuwden voor nieuwe schijnconstructies. Ook de SP zag dat gevaar. FNV Bouw en minister Asscher waren echter allang blij dat de wet het in de Tweede Kamer zou halen. Het historische voorstel werd daar unaniem aangenomen.

Nieuwe kritiek

Mooi toch? Iedereen tevreden? Hoho. Asscher moet nog een hobbel nemen. Wie de eerste reacties van de Eerste Kamer leest, zal zijn wenkbrauwen fronzen. Oude kritiek is daar nog steeds niet verstomd en maakt zelfs plaats voor nieuwe. CDA-senator Elco Brinkman duidde eerder al dat Asschers strijd nog lang niet gestreden was. Ondanks alle gedane concessies vreest Brinkman dat Asscher ondernemers onnodig opzadelt met bakken papierwerk. En welk probleem lost zijn wet eigenlijk op? Welgeteld 582 werknemers ontvingen in 2013 minder dan het minimumloon, aldus de Inspectie Sociale Zaken.

Het is een veelgehoord argument in lobbyland om tegen wetten te stemmen of ze uit te kleden. Hoe effectief is het? Kunt u daar nog eens naar kijken? Net zoals de vraag: wie draait er voor de kosten op? Opmerkelijk is toch vooral de troefkaart die de VVD speelt. Nu As scher opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat ook aansprakelijk wil stellen, vrezen de liberalen dat de belastingbetaler de pineut is. Zij zullen opdraaien voor de boevenstreken van ongrijpbare gelegenheids-bv’s, aangezien overheden moeilijk failliet kunnen gaan en dikwijls “de meest solvabele partij zijn in de keten”.

De VVD geeft Asscher nog een waarschuwing. Pas als duidelijk is wat er in de Algemene Maatregel van Bestuur komt te staan, kunnen wij een goed oordeel vellen. Trapte Asscher in de schijnbewegingen van werkgevers? Het heeft er in elk geval de schijn van.

Reageer op dit artikel