nieuws

Uitspraak brengt retailpark Almere stap dichterbij

bouwbreed

De komst van een sport- en leisurepark langs de A6 in Almere Poort is weer een stukje dichterbij. De Raad van State veegde de bezwaren van drie vastgoedeigenaren van tafel.

Almere wil 5500 nieuwe vierkante meters voor leisure en horeca en nog eens 33.000 vierkante meter voor thematische detailhandel ontwikkelen.

Drie vastgoedpartijen (Vlijsto, Mondia en Buiten-Mere) zijn boos. Zij menen dat de gemeente in het gebied winkels wil realiseren die daar volgens het bestemmingsplan helemaal niet mogen komen.

Dat kan wel zo zijn, oordeelde de Raad van State woensdag, maar het lijkt erop dat jullie geen belang hebben in dit gebied, hield hij de drie partijen voor. Of dat inderdaad het geval is moet tot op de bodem worden uitgezocht. Dus volgt later dit jaar een bodemprocedure.

De bezwaarmakende partijen vrezen vooral concurrentie en toekomstige leegstand. Op een paar kilometer afstand van de plek waar het leisurepark moet komen, werken zij namelijk met BAM en Ballast Nedam aan een ander project waarin ook winkels zijn opgenomen. De bouwers lieten zich vorig jaar, evenals de drie vastgoedpartijen, kritisch uit over het leisurepark en hekelden de mogelijke komst van een supermarkt tegen eerdere afspraken in. Naar verluidt trokken zij echter hun bezwaren in na gesprekken met de gemeente.

Een woordvoerder van de gemeente zegt er dat een groot verschil is tussen het leisurepark en de ontwikkeling van het stadscentrum in het Homeruskwartier. “Het leisurepark ligt langs de A6 en heeft vooral een regionale functie. Nee, er komt geen supermarkt, maar juist grote sportzaken en andere grote winkels.”

De winkels in het centrum van het Homeruskwartier zijn juist bedoeld voor bewoners in de buurt, benadrukt de woordvoerder. Het is de bedoeling dat Dura Vermeer het leisurepark gaat ontwikkelen.

Reageer op dit artikel