nieuws

Tweeduizend zonnepanelen op nieuwe woontoren

bouwbreed

Tweeduizend zonnepanelen op nieuwe woontoren

Met tweeduizend zonnepanelen tegen de gevels en op de daken wordt @Home Amstelkwartier de eerste energieneutrale woontoren in Nederland. Opvallend genoeg levert ook de stadsverwarming een grote bijdrage.

De 73 meter hoge flat aan de Amstel krijgt in totaal 160 woningen, waarvan twee derde in het middeldure huursegment. Hij wordt opgetrokken uit prefab beton en krijgt een goed geïsoleerde schil met een Rc-waarde van de gevel van 6 en glas met een U-waarde van 0,9. De warmte die nog nodig is, komt van de stadsverwarming.

“Dat laatste bezorgde ons aanvankelijk wel hoofdpijn”, erkent Jurgen van Overdijk van Innax Gebouw & Omgeving, dat de ontwikkelaars en architect begeleidde bij het bereiken van de vereiste epc van nul. “Meestal zorgen we dan wel voor de verplichte aansluiting, maar nemen we niet daadwerkelijk warmte af en installeren in plaats daarvan een warmte-krachtsysteem. Een stadsverwarmingssysteem zonder kwaliteitsverklaring scoort in de epc-berekening meestal een stuk lager dan een wko-systeem. Maar de gemeente Amsterdam wist een kwaliteitsverklaring van 1,65 te overleggen. De precieze ins en outs kent Van Overdijk ook niet, maar het heeft volgens hem te maken met het feit dat de nieuwe gemeentelijke afvalverbrandingsinstallatie een hoog rendement heeft en ook nog eens extra biomassa bijstookt. Met zo’n kwaliteitsverklaring had gebruik van de stadsverwarming plotseling een heel gunstig effect op de epc en was dus aantrekkelijk om te gebruiken. Om op nul uit te komen zetten de bouwers ook een lagetemperatuurvloerverwarming in, CO2-gestuurde ventilatie, worden de woningen ongeveer luchtdicht gebouwd en wordt de warmte van douchewater teruggewonnen.

Maar het meest in het oog springend aan @Home is het grote aantal van tweeduizend zonnepanelen tegen de gevel en op het dak. Dat zijn er zo’n twaalf per woning. Gezamenlijk nemen ze het complete gebouwgebonden stroomgebruik voor hun rekening. Op het dak van de toren en de laagbouw is plek voor zo’n 350 panelen. Die worden onder de juiste hellingshoek met de optimale noord-zuid oriëntatie neergezet.

Tegen de gevels lukt dat niet, omdat anders een heel zware staalconstructie nodig zou zijn om de enorme windlasten op grote hoogte te kunnen afdragen. Het leeuwendeel van de zonnepanelen komt dus loodrecht tegen drie van de vier gevels. Het rendement is dus niet optimaal en er wordt daarom een iets ander type zonnepanelen toegepast dan op de daken. Projectdirecteur Stefan de Ruijter van Hurks Vastgoedontwikkeling: “Het onderbrengen van al die panelen was zo al lastig genoeg. Architect Mecanoo moest creatief schuiven met balkons, gemetselde geveldelen en plattegronden om alle pv-panelen kwijt te kunnen en ze fraai te integreren in het gevelontwerp.”

Hoewel Hurks de prefabbetonnen sandwichpanelen voor de woontoren met glas en al op de bouwplaats aanvoert, worden de zonnepanelen later tegen de gevel gemonteerd. De montagerails zijn uiteraard wel in de betonfabriek aangebracht. Daardoor kunnen de panelen volgens De Ruijter gemakkelijk vanaf hefsteigers worden geplaatst. Onderhoud kan vanuit de glazenwasinstallatie plaatsvinden. Onderdelen met een kortere levensduur, zoals de omvormers, zijn op gemakkelijk bereikbare plaatsen in het complex aangebracht, zodat ze zonder ingewikkelde hulpmiddelen na een jaar of tien kunnen worden vervangen.

Het is de gemeente Amsterdam er volgens De Ruijter veel aan gelegen dat @Home niet alleen op papier duurzaam wordt, maar ook in werkelijkheid. Daarom gaat Innax tijdens de bouw intensief toezien op de uitvoering van de details en dat uitvoerig documenteren. Amsterdam gaat op haar beurt de gebouwverduurzamers weer goed in de gaten houden. De Ruijter: “Duurzaamheid was namelijk een zwaar selectiecriterium bij de gunningsprocedure. We hebben de tender onder andere gewonnen omdat we die epc van 0 beloven. Dat moeten we nu ook waarmaken.”

Projectgegevens

Project: 160 (huur)appartementen, 73 meter hoog, commerciële ruimtes in plint, 52 parkeerplaatsen

Ontwikkelaars: Hurks, Lingotto, AFP International

Belegger: Amvest

Aannemer: Hurks

Architect: Mecanoo

Installatie- en duurzaamheidsadvies: Innax Gebouw & Omgeving

Reageer op dit artikel