nieuws

Steigerbranche in actie tegen diefstal steigermateriaal

bouwbreed

Steigerbranche in actie tegen diefstal steigermateriaal

De steigerbranche gaat de toenemende diefstal van steigermateriaal op bouwplaatsen aanpakken. Hoffmann Bedrijfsrecherche is ingeschakeld om het boevengilde te traceren.

Volgens bestuurder Gijs Buijs van de Vereniging van steiger-, hoogwerk- en betonbekistingbedrijven (VSB) wordt er jaarlijks voor tussen de 10 en 15 miljoen euro aan steigermateriaal gestolen. “Diefstal is al jaren een probleem, maar we zien het de laatste tijd wel toenemen”, zegt Buijs. “Zo zijn tegenwoordig ook de planken erg in trek; ze worden gebruikt verkocht aan de meubelbouw. Meubelen van steigerhout zijn erg populair. Hoe ouder de planken, hoe beter.”

Wie denkt dat het om een paar plankjes of steigerbuizen per keer gaat, heeft het mis. Een paar weken terug werd bij een VSB-lid nog voor 2,5 ton aan spiksplinternieuw steigermateriaal gestolen.

“De directe schade voor bedrijven is enorm. Bovendien leidt diefstal tot vertraging van het bouwproces en dus tot onnodige kostenstijgingen. En dan heb je het nog niet over de onveilige werksituaties die kunnen ontstaan door incomplete steigers.”

De VSB heeft de diefstallen altijd geregistreerd, maar aan het natrekken van criminele praktijken is ze nooit toegekomen. “Dat gaat Hoffmann nu voor ons doen”, aldus Buijs. “Zij gaan speurwerk verrichten en zo bewijzen verzamelen. Het probleem is toch vaak dat je maar moet bewijzen dat het jouw materiaal is dat bij een of ander louche figuur in zijn schuur wordt aangetroffen. Anders dan een machine kent steigermateriaal nu eenmaal geen nummer.”

Reageer op dit artikel