nieuws

ING: meeste starters gaan niet voor maximale lening

bouwbreed Premium

ING: meeste starters gaan niet voor maximale lening

Twee derde van de starters op de woningmarkt is niet bereid een maximale hypotheek af te sluiten. Dat concludeert het Economisch Bureau van ING op basis van eigen onderzoek onder zeshonderd potentiële kopers tussen 20 en 35 jaar.

Het wordt steeds vanzelfsprekender om eigen geld in te brengen bij het kopen van een woning, stelt de bank. Momenteel mogen kopers maximaal 103 procent van de woningwaarde lenen. Dat percentage wordt tot en met 2018 elk jaar met 1 procentpunt verlaagd naar 100 procent. In 2018 zullen extra kosten volledig moeten worden gefinancierd met eigen geld. Volgens de onderzoekers gaat een derde van de ondervraagden op zoek naar een andere woning als de ‘ideale woning’ onbereikbaar lijkt. Een even groot deel zoekt een andere weg om de financiering rond te krijgen. Het merendeel daarvan spaart door tot de gewenste woning binnen bereik ligt.

De ‘ young potentials’ die ING voor het onderzoek aan de tand voelde, hebben de intentie om binnen twee jaar een huis te kopen. De starters zijn zich steeds beter bewust van de mogelijkheden, ziet de bank. Acht op de tien ondervraagden geeft aan op basis van wat men kan lenen op zoek te gaan naar een woning.

Reageer op dit artikel