nieuws

‘Concurrentie bouwlocaties nodig’

bouwbreed

‘Concurrentie bouwlocaties nodig’

Gemeenten en provincies moeten minder bepalend zijn bij het kiezen van locaties voor woningbouw. Laat de consument een grotere rol krijgen. Dat levert de beste woningen op.

Dat vindt Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Volgens hem moet er meer concurrentie komen tussen woningbouwlocaties. Nu zijn het vooral gemeenten die inschatten en bepalen waar het best gebouwd kan worden. “Heel opmerkelijk”, vindt Van Hoek. “Dat er bepaalde unieke gebieden worden beschermd ligt in de rede, maar waarom mag de consument vervolgens niet uit het dan beschikbare aanbod kiezen? Waarom zijn er niet drie concurrerende locaties die zich op dezelfde doelgroep richten, waarbij het mooiste project wint?”

Tijdens de crisis zijn gemeenten en provincies steeds vaker aan het faseren en doseren. Niet alle projecten tegelijk op de markt, bang dat geen van de projecten de 70 procent voorverkoop haalt. De kunstmatig gecreëerde schaarste is niet in het belang van de consument, meent Van Hoek. Recent onderzoek naar de werking van de woningmarkt toont aan dat er niet één woningmarkt bestaat. De Spakenburgers willen bijvoorbeeld niet in Amersfoort wonen, en de Amersfoorters niet in Spakenburg. “Ook woningmarkten die niet ver van elkaar liggen, concurreren soms niet zo veel met elkaar”, zegt Van Hoek.

Als er wel concurrerend aanbod is, kan de consument met zijn portemonnee beslissen welk project het beste is. “The winner takes it all – als een project heel aantrekkelijk is, en het andere niet, dan komt de laatste in de problemen. Is dat erg? Nee, dat is de gewone normale marktwerking. Ontwikkelaars worden zo gestimuleerd om te maken wat de klant wil.”

Prijsafspraken

Van Hoek krijgt bijval vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken. Meindert Smallenbroek, directeur bouw, merkt een “bijna natuurlijke neiging” bij zowel overheden als marktpartijen dat wanneer locaties met elkaar concurreren, er een paar projecten geparkeerd worden. “Als je dat in een andere markt zou zien, zou meteen de ACM (Autoriteit Consument en Markt, red.) erop af stappen: Joh, dit kan niet, dit zijn prijsafspraken.”

Smallenbroek, die zijn mening ventileerde op een recent EIB-congres, is verbaasd dat dit verdeel- en heers-principe over ontwikkellocaties normaal gevonden wordt. “Ik heb wel eens gezegd tegen een ontwikkelaar: waarom sleep je de gemeente niet voor de rechter? Het antwoord: Ik heb de gemeente morgen weer nodig voor iets anders, dus dat doe ik niet.”

Volgens Van Hoek is meer concurrentie vooral in de zogeheten drukgebieden, zoals de Randstad, hard nodig. Daar zal binnenkort weer sprake zijn van schaarste aan woningbouwlocaties. “De strijd om de ruimte gaat de komende jaren in dit soort gebieden weer volop spelen.”

Lees verder: ‘Flexibiliteit grondprijs belangrijk’ 

 

Reageer op dit artikel