nieuws

Compleet geveldeel van biocomposiet

bouwbreed Premium

Compleet geveldeel van biocomposiet

Test- en kennisinstituut SHR ontwikkelt samen met Europese partners gebouwdelen die voor een groot deel uit biocomposieten bestaan. Met een compleet gevelelement, het External Wall Panel, wonnen de partijen onlangs de innovatieprijs in de categorie constructies op het grootste composietenevenement ter wereld, de JEC in Parijs.

Het winnende paneel is 4 meter hoog en vormt een compleet element, dus met binnen- en buitenblad en ruit. De schil van de sandwichconstructie is vervaardigd uit biopolyesterhars dat is versterkt met vlasvezelweefselcomposiet. De kern van het paneel is gevuld met een natuurlijk isolatiemateriaal.

Dat was op de beurs in Parijs nog niet het geval. “We zijn nog aan het onderzoeken welk materiaal we daarvoor het beste kunnen toepassen”, zegt onderzoeker Marina van der Zee van SHR. Zij geeft aan dat kurk en schapenwol tot de mogelijkheden behoren, maar dat ook nog wordt gestudeerd op een product met melkzuur als basis.

Energie-inhoud

Hoofddoel van het BioBuild-project was de ontwikkeling van een gevelpaneel (en nog enkele andere bouwdelen) uit biocomposieten, waardoor de energie-inhoud in de bouwcomponenten sterk wordt verlaagd ten opzichte van bestaande materialen tegen gelijkblijvende kosten.

Biocomposieten zijn duurzame, laag-energetische constructiematerialen. Ze kunnen volgens SHR worden aangemerkt als alternatief voor materialen als staal, aluminium, steen en beton. Op de beurs in Parijs wilden de onderzoeksinstellingen laten zien dat ook grote, dragende bouwdelen met nieuwe, duurzame materialen te realiseren zijn.

SHR benadrukt ook de grote ontwerpvrijheid die het werken met biocomposieten biedt. Van der Zee: “Je giet het materiaal namelijk in een mal, waardoor alle mogelijke vormen in 3D mogelijk zijn.” Diverse testen met het prijswinnende gevelelement volgen overigens nog. Zo neemt het materiaal van nature vocht op, waarvoor een oplossing moet worden gezocht. Verder heeft een materiaal uit biocomposieten over het algemeen een minder glad oppervlak dan bijvoorbeeld glasvezel. Dit betekent aan de gevel dat het eerder vuil vasthoudt.

Behalve het External Wall Panel hebben de Europese partners nog drie andere demonstratieproducten ontworpen, die niet alleen in Parijs, maar ook op Ecobuild in Londen te zien waren. Daarbij gaat het om niet-dragende gevelpanelen van natuurlijk polyfurfuryl alcoholhars versterkt met glasvezels en elementen voor een flexibel binnenwandsysteem van jute-polyfurfuryl alcoholcomposiet met een vulling van geëxpandeerde kurk. Het vierde product betreft een plafondsysteem dat is opgebouwd uit bio-polyester met jute weefsel.

Reageer op dit artikel