nieuws

‘BIM is een ingewikkelde kwestie die niet voor iedereen is weggelegd’

bouwbreed Premium

‘BIM is een ingewikkelde kwestie die niet voor iedereen is weggelegd’

Architecten of aannemers die zich de bijzonderheden van een Bouw Informatie Model niet eigen kunnen of willen maken, kunnen die kennis inhuren bij bureaus die zich daarin hebben gespecialiseerd.

Een aantal architectenbureaus heeft zich in de afgelopen jaren gespecialiseerd in het toeleveren van BIM-diensten. Dat zijn bijvoorbeeld de Architecten Cie, Kokon, Van den Broek en Bakema en INBO, die elk onder een eigen naam hun expertise met BIM onder de aandacht brengen. EGM doet dat onder het label Powered by EGM. Het Dordtse bureau werkt sinds 2008 met 3D, de voorloper van BIM, en wil volgens partner/architect Erik Fokkema en partner Bouwtechniek en Organisatie, Vincent Ketting, de expertise die sindsdien is verworven koppelen aan de ervaring met ontwerpen aanbieden aan andere bureau’s. In hun visie ontwikkelt EGM zich op de drie vlakken die een architectenbureau eigen zijn: ontwerpbureau, ‘totaalbureau’ en uitwerkbureau.

EGM architecten noemt zichzelf een totaalbureau. Het is in de woorden van Fokkema “de alleskunner die de traditionele werkzaamheden van een architectenbureau tot nog toe meester is”. “Maar sommige willen alleen maar ontwerpen en zien er weinig in om een ontwerp voor realisatie uit te werken. Andere bureaus kunnen in die taak hun toekomst zien en leggen zich helemaal toe op uitwerken.” Het totaalbureau verenigt de disciplines van het ontwerpbureau dat een plan maakt en van het uitwerkbureau dat uitzoekt hoe dat plan het beste kan worden uitgevoerd.

BIM is dan wat Fokkema en Ketting betreft de beste manier om de uitvoerders op weg te helpen. EGM architecten heeft daarbij in hun visie een belangrijke troef in handen: “Wij kijken met het oog van de architect naar de uitwerking.” Met nadruk melden beiden dat EGM zich niet op het terrein van het ingenieursbureau wil begeven. Het bureau tekent alleen voor het bouwkundig model. De installateur en de constructeur zijn verantwoordelijk voor hun eigen modellen. Een ‘clash control’ moet naderhand aantonen dat de verschillende modellen zonder problemen op elkaar aansluiten.

Rijksvastgoedbedrijf

Powered by EGM gebruikt Revit, de BIM-programmatuur van Autodesk. Dat is een grote partij en zoals dat wel vaker het geval is met grote partijen weten die vaak grote groepen gebruikers aan zich te binden. Met het gevolg dat die partij mede bepaalt waar het op die specifieke markt naar toe gaat, zegt Vincent Ketting. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is volgens hem een andere grote partij die eveneens mede richting geeft. Voor de overheid werkte EGM de penitentiaire inrichting Hoogtij-Zaan- stad uit; een complex van ruim 70.000 vierkante meter. Het resultaat voldoet aan de VB BIM-norm. Daarmee onderscheidt het bureau zich naar Fokkema’s mening van de anderen die soortgelijke diensten leveren. “Die hebben nog geen project volgens de VB BIM-norm gemaakt, of ze houden dat stil.”

Wat EGM architecten met de andere die dezelfde diensten aanbieden gemeen heeft, is het feit dat het bureau ook in crisistijd heeft kunnen investeren in BIM, vinden Fokkema en Ketting. Het Dordtse bureau heeft geïnvesteerd door onder meer medewerkers door Autodesk op hun Revit-kennis te laten certificeren tot professionele gebruikers (Certified Revit Professionals). “De architectenwereld heeft BIM redelijk snel opgepakt”, zegt Fokkema, “en de bouw ook wel.” Andere partijen doen dat volgens hem al dan niet noodgedwongen ook. De praktijk leert dat de kennis die anderen van BIM hebben soms wel eens tekortschiet. “Dan komen wij met onze Certified Revit Professionals te hulp”, zegt Fokkema.

Samenwerking

De hulpverlening bevordert wat Fokkema en Ketting betreft ook de samenwerking tussen de partijen die bij een project zijn betrokken. Mede daardoor neemt de expertise toe en in het verlengde daarvan het welslagen van een project. Een direct gevolg daarvan is ook dat de partijen de gemeenschappelijke taal helpen te ontwikkelen die voor BIM nodig is, vindt Ketting. “En daarvoor blijft EGM innoveren op BIM-gebied”. Het laat volgens hem onverlet dat BIM een ingewikkelde kwestie is die niet voor iedereen is weggelegd.

EGM

EGM ontwikkelde, als onderdeel van Powered by EGM, BIM Systems engineering. Dat is aanvankelijk opgezet voor complexe infrastructurele projecten en bedoeld om verschillende disciplines op een overzichtelijke manier te beheren. Systems engineering vindt zijn weg ook naar het ontwerp van gebouwen, constateert EGM. In deze opzet worden contracten en aanbestedingen gebaseerd op een eisenpakket. De opdrachtnemer moet op elk moment kunnen aantonen dat het resultaat aan de eisen voldoet. Een project op deze manier verifiëren kost veel tijd en moeite. Dat is volgens EGM niet meer het geval wanneer verificatie wordt gekoppeld aan BIM.

Reageer op dit artikel