nieuws

Wat gaan bouwers in hun jaarverslagen vertellen?

bouwbreed

Wat gaan bouwers in hun jaarverslagen vertellen?

De komende weken presenteren de grote bouwbedrijven hun jaarcijfers. Dan wordt duidelijk hoe zij boekjaar 2014 hebben doorstaan. Zes vragen waarop ’s lands grootste bouwers in hun jaarverslagen antwoord gaan geven.

Welke nieuwe maatregelen kondigt BAM aan om het rendement verder te verbeteren?

De grootste bouwer van Nederland heeft de laatste tijd last van behoorlijke tegenwind. Projectverliezen in Duitsland en Groot-Brittannië dwongen het concern eerder tot ingrijpen. Ook werden reorganisaties ingezet vanwege de aanhoudende zwakke Nederlandse bouwmarkt. Bestuursvoorzitter Nico de Vries hield na winstwaarschuwingen de eer aan zichzelf.BAM werkt inmiddels aan een programma dat eind dit jaar een kostenbesparing van 100 miljoen euro moet opleveren. Is dat voldoende of kondigt de nieuwe topman Rob van Wingerden nieuwe maatregelen aan?

Lukt het VolkerWessels opnieuw bovengemiddeld te presteren?

VolkerWessels was vorig jaar, op baggeraars Van Oord en Boskalis na, de enige bouwer in de top tien die kon terugkijken op een geslaagd jaar. De bouwonderneming uit Amersfoort, naar binnenlandse omzet gemeten de grootste aannemer van Nederland, boekte een nettowinst van 117 miljoen euro. Daarmee herstelde zij zich niet alleen van 2012, toen een verlies van 123 miljoen in de boeken verdween, maar behaalde ze ook het beste resultaat in vijf jaar en overtrof bovendien de naaste concurrenten.

Eindigt Heijmans opnieuw boven nul?

Het lukte Heijmans sinds het begin van de crisis maar twee keer om winst te boeken, in 2010 en 2013. Sinds 2008 ging ruim 1,6 miljard euro aan omzet verloren, een terugval van 45 procent. Dat maakt de gele bouwreus de grootste daler onder de tien grootste bouwers van Nederland. Of boekjaar 2014 een positief resultaat oplevert, is zeer de vraag. Mede vanwege eenmalige reorganisatielasten – vorig jaar nam Heijmans nog afscheid van tweehonderd werknemers van de utiliteitsbouwdivisie – houdt het concern zelf rekening met een verlies.

Voldoet Strukton aan de bankenconvenanten?

“Strukton Groep NV is per 30 september 2014 niet compliantten aanzien van de met de banken overeengekomen convenanten”, meldde moederbedrijf Oranjewoud in het verslag over het derde kwartaal. Strukton was toen zeker als drie maanden met een bankenconsortium onder leiding van de Rabobank aan het onderhandelen. Er zou onder meer worden gesproken over een “eventuele tijdelijke aanpassingen in ratio’s van de convenanten”. Zelf voldoet Oranjewoud overigens wel aan de financiële afspraken.

Gaat Ballast Nedam duidelijkheid geven over de toekomst?

Hoe gaat Ballast Nedam verder? Kan de wankelende aannemer uit Nieuwegein het vege lijf nog redden of is een overname dan wel fusie toch de meest logische stap? Rond de jaarwisseling meldde de bouwer het laatst iets over zijn toekomst. Verschillende “binnenlandse en buitenlandse” partijen zijn geïnteresseerd in een overname van of fusie met Ballast Nedam. Op 27 maart, want dan worden de jaarcijfers bekend, weten we wellicht meer.

Is de omzet van Dura Vermeer gedaald?

Dura Vermeer houdt voor 2014 rekening met een omzetdaling van 5 tot 10 procent. “Het zou mij ook niet verbazen als het aan het eind van het jaar toch 2 of 3 procent blijkt te zijn”, zei financieel bestuurder Bob Post in april vorig jaar tegen Cobouw. De bedrijfsinkomsten zullen lager uitkomen, omdat het bedrijf kritischer is geworden over de aan te nemen projecten. Om met bestuursvoorzitter Job Dura te spreken: “Omzet is niet het belangrijkste. We willen vooral een positief resultaat.”

BAM is de eerste

BAM presenteert aanstaande donderdag als eerste zijn jaarcijfers. Heijmans volgt volgende week. VolkerWessels, TBI, Boskalis, Ballast Nedam, Van Oord, Van Wijnen en Dura Vermeer, de andere bedrijven in de top tien van de Cobouw50, zijn in maart of april aan de beurt.

Reageer op dit artikel