nieuws

Vizier van Vinci meer gericht op buitenland

bouwbreed

Vinci probeert zijn afnemende inkomsten uit de Franse aannemerij te compenseren met uitbreiding van de activiteiten in het buitenland. De terugslag in de Franse bouw wordt begroot op 5 tot 10 procent.

Vinci zag vorig jaar zijn omzet met 2 procent dalen tot 38,7 miljard euro. In de concessies zat groei maar bij de aannemerij leverde het Franse concern flink in. Mede door afslanking steeg de winst desondanks met een kwart tot 2,5 miljard euro. Bij wegenbouwer Eurovia daalde in Frankrijk de omzet met 6,6 procent tot 4,9 miljard euro. Het infrabedrijf slaagde erin om in het buitenland een groei van 2,4 procent te realiseren tot 3,3 miljard euro.

B&u-bouwer Vinci Construction verloor in eigen land 4,6 procent terrein en landde bij een prestatie van 8,7 miljard euro. Ook interna tionaal leverde de bouwtak flink in. De activiteiten slonken met 12,2 procent tot 6,7 miljard euro. Vinci voltooide vorig jaar talrijke grote projecten. De Liefkenshoektunnel in Antwerpen bijvoorbeeld, snelwegen in Duitsland plus Rusland en een metrolijn in de Egyptische hoofdstad Caïro. Vorig jaar nam het Franse bedrijf voor 900 miljoen euro de informatie- en communicatietechnologiegroep van Imtech en de Australisch/Nieuw-Zeelandse stroommaatschappij Electrix over.

Het orderboek van de aanneemactiviteiten bij Vinci slonk met 1,5 procent tot een waarde van 27,9 miljard euro. Van het geld komt 16,1 miljard van Construction, 6,3 miljard van de energiebedrijven en 5,5 miljard van wegenbouwer Eurovia.

Reageer op dit artikel