nieuws

Taxaties bouw door banken onder vuur

bouwbreed

Taxaties bouw door banken onder vuur

De Nederlandse Vereniging voor Ontwikkelaars en Bouwondernemers (NVB) zet grote vraagtekens bij de onafhankelijkheid van (her)taxaties van vastgoed van bouwbedrijven die onder bijzonder beheer vallen van hun bank. Het gaat volgens de NVB om “dubieuze hertaxaties” van gebouwen, grondposities en privé-eigendommen van bouwers, die gemonitord worden door de afdelingen bijzonder beheer.

De taxatiewaarden zijn dikwijls “geforceerd laag”. Soms liggen de werkelijke prijzen drie keer zo hoog als de getaxeerde waarde, zou blijken uit onderzoek van de NVB onder achttien bouwbedrijven die recent te maken hadden met bijzonder beheer.

“Laat ik het maar voorzichtig zeggen: er is erg veel twijfel over de onafhankelijkheid van de taxaties”, zegt NVB-directeur Nico Rietdijk. Sommige taxateurs zouden zelfs openlijk toegeven op pad te zijn gestuurd met de opdracht van de bank om zo laag mogelijk te taxeren. De verlaagde waarde van vastgoed leidt in de regel tot renteverhogingen.

Inzage

De NVB deed het onderzoek naar de ervaringen met bijzonder beheer nadat minister Dijsselbloem (financiën) in het najaar van 2014 een onderzoek van de AFM hierover aankondigde. De uitkomst hiervan wordt dit voorjaar verwacht.

ABN Amro, Rabobank en vooral ING worden in het NVB-onderzoek genoemd als banken die de duimschroeven op een dubieuze manier aandraaien. De (her)taxaties worden meestal eenzijdig opgelegd, ook in het geval dat bedrijven altijd aan hun betalingsverplichtingen richting banken hebben voldaan en nooit rode cijfers hebben geschreven.

Contact met de taxateurs is niet mogelijk. “Bouwbedrijven moet wel betalen voor de taxatie, maar krijgen geen enkele inzage. Dat is raar”, vindt Rietdijk. Welke taxateurs zich voor het karretje zouden laten spannen van de banken, wil hij niet zeggen.

Volgens de NVB moet er een onafhankelijke beroepsinstantie komen waar individuele bedrijven terecht kunnen om vermeende misstanden te melden.

“Het gaat er niet om de zwartepiet toe te schuiven naar de banken”, zegt Rietdijk. Volgens hem werken “de teugels van Brussel” remmend.

Reageer op dit artikel