nieuws

Nog voor 3 miljard oude projecten

bouwbreed Premium

Nog voor 3 miljard oude projecten

De verscherpte controle op de kwaliteit van de projecten werpt bij BAM vruchten af. Al driekwart jaar zijn geen nieuwe grote verliesposten aan het licht gekomen.

“We hebben nog voor 3 miljard euro projecten die onder de oude condities zijn aangenomen”, zegt bestuursvoorzitter Rob van Wingerden. “Naar mate de uitvoering vordert, krijg je natuurlijk een steeds beter inzicht in de risico’s. We voltooien de projecten in 2015. Naar verwachting tot alle tevredenheid. Ons proces van tendering is aanzienlijk verbeterd.”

Door de kosten voor herstructurering (68,8 miljoen) en bijzondere afschrijvingen (115,9 miljoen) schoot BAM vorig jaar 108,2 miljoen euro in het rood. Dividend wordt niet uitgekeerd. Ondanks de rode cijfers is Van Wingerden tevreden over de vorderingen en het herstel van de operationele prestaties.

“Vooruitkijkend liggen we op schema bij het vanaf eind 2015 bereiken van de jaarlijkse kostenbesparing van 100 miljoen euro. Het handelswerkkapitaal vermindert met zeker 300 miljoen. Het resultaat voor belastingen zal in 2015 boven het niveau van vorig jaar liggen, met een hogere bijdrage van de operationele sectoren.”

In de sector bouw en techniek daalden de opbrengsten met 2 procent tot iets meer dan 3 miljard euro. In Nederland slonk de omzet met 13 procent. Duidelijk voelbaar was de extreem slechte verkoop in 2013 aan particulieren, hetgeen een jaar later had moeten resulteren in bouwproductie. Ook de corporaties gaven in toenemende mate niet thuis.

Het verlies van 5,5 miljoen euro bij bouw en techniek is van Nederlandse oorsprong. De hoge algemene kosten liepen niet in de pas met de inkomstenstroom. Over de naaste toekomst maakt Van Wingerden zich minder zorgen. De orderportefeuille groeide met 411 miljoen tot een bedrag van 4,424 miljard euro. De toename moet voor een derde worden toegeschreven aan een valutaeffect vanwege de dure Britse pond.

In de sector infra wordt het resultaat van 14,2 miljoen euro beïnvloedt door twee verlieslatende projecten in Engeland en Duitsland. In 2013 werd nog een winst geboekt van 61,4 miljoen euro. De orderportefeuille nam met 1 procent toe tot 5,1 miljard. BAM verwacht dat het herstel in Ierland en Groot-Brittannië zich voortzet. Ook in Nederland zijn groene scheuten zichtbaar. Duitsland is stabiel. Maar dan wel met de kanttekening dat het land ten prooi valt aan een felle concurrentieslag.

Van Wingerden: “BAM International ontwikkelt zich goed. Natuurlijk heb je in Afrika last van de ebola en de gebeurtenissen in Libië. In Amerika is een groot project verschoven. We waren al begonnen maar de opdrachtgever had zijn vergunningen niet voor elkaar. De bouw gaat nu gewoon verder. Maar je mist de omzet dan wel in het boekjaar. Over de ontwikkelingen in Griekenland en Oekraïne valt weinig te voorspellen. Als sprake is van effecten zal dat in de loop van het jaar blijken en dan passen we ons aan.”

Terwijl de operationele takken bouw, techniek en infra resultaat zagen wegvloeien, verbeterden de prestaties in de investeringssectoren. Vastgoed boekte 19,6 miljoen winst op een opbrengst van 477 miljoen euro. In 2013 reikte de polsstok niet verder dan 15,1 miljoen verlies op 236 miljoen euro.

Ook op het terrein van de publiek-private samenwerking doet BAM goede zaken. Het resultaat op 258 miljoen aan opbrengsten steeg van 14,4 naar 38,6 miljoen euro. Partner-pensioenbeheerder PGGM heeft de smaak zo te pakken dat in februari het gecommitteerd vermogen is verhoogd tot 600 miljoen euro. BAM haalde uit de pps-projecten voor 1 miljard euro omzet voor de operationele sectoren. Daarnaast vloeit jaarlijks 80 miljoen omzet naar onderhoud.

Bij de verwerving van nieuwe pps-projecten is BAM bijzonder succesvol. De bouwer schreef op 12 projecten in en haalde de helft daarvan binnen. Een blauwe plek vormen de twee Ierse tolwegprojecten waarop BAM 21 miljoen euro moest afschrijven. De afrekening volgde in aantallen passerende automobilisten en dat is zeker in crisistijd een minder geslaagd idee. Voortaan tekent BAM alleen in op projecten waarbij een zekere beschikbaarheid gegarandeerd moet worden.

Van Wingerden: “Wij hebben niet in de hand hoeveel auto’s over een weg gaan. We kunnen wel garanderen voor hoeveel automobilisten een weg beschikbaar is. Hetzelfde geldt voor ziekenhuizen. We laten ons niet betalen voor aantallen patiënten maar voor de beschikbaarheid van het aantal bedden.”

De ingezette herstructurering die in Nederland ten koste van 435 arbeidsplaatsen van twaalf BAM-bedrijven twee werkmaatschappijen maakt, is volgens Van Wingerden halverwege. “Als we weer kunnen groeien, worden de arbeidsplaatsen niet ingevuld door zzp’ers. Ik heb goede mensen het liefst vast in dienst. Ik geloof in hun vakmanschap en denk dat mensen iets voor elkaar kunnen betekenen.”

Vlugger dan gedacht

BAM verkeert in een stroomversnelling. “Alles gaat veel vlugger dan aanvankelijk gedacht”, zegt Erik Bax, sinds mei vorig jaar operationeel chef (coo) van de bouwer uit Bunnik. Eerder was hij directeur continentaal Europa bij de Ierse bouwmaterialenproducent CRH.“Ik ben op een spannend tijdstip binnengekomen. Dat is voor een bestuurder natuurlijk mooi. De operationele cijfers zijn beter dan we enkele maanden geleden nog gedacht hadden. Het verschil tussen CRH en BAM? Bij CRH heeft een groot project de omvang van 5 tot 10 miljoen euro. Zet daar bij BAM dan maar een nulletje achter. Bij grote projecten start BAM eigenlijk telkens een nieuw bedrijf en beëindigt dat weer. Bij CRH volgt aan het eind van elk projecten verkoop. Of BAM altijd keurig zijn rekeningen betaalde. Qua betalen was BAM voor ons altijd het beste jongetje van de klas.”

Reageer op dit artikel