nieuws

Lichte mortel voor nivelleren van scheve vloeren

bouwbreed Premium

Lichte mortel voor nivelleren van scheve vloeren

Bij de renovatie en transformatie van gebouwen komen ongewone problemen voor. Een voorbeeld is het nivelleren van vloeren op een constructie die weinig extra belasting op kan nemen. Gebruikelijke materialen zijn daarvoor veel te zwaar. SBR Vloeren en Interieur uit Rijswijk heeft een oplossing: RiBa-Plan mortel met cement, polystyreenkorrels en additieven. Het materiaal weegt niet meer dan 150 kilogram per kubieke meter.

Comeg uit Zoetermeer, specialist in renovaties en levensduurverlenging van gebouwen, verzorgt de uitvoering van de transformatie van de voormalige ambachtsschool aan de Tamboerstraat en Vaandrigstraat in Oud Crooswijk in Rotterdam. De twee volumes dateren van 1907 en 1909. Ze zijn van baksteen op houten palen, met houten vloeren en dakconstructies. “Het zijn geen monumenten, maar ze worden niet gesloopt om verschillende redenen zoals nostalgie en beeldwaarde voor de buurt. De constructies zijn vooral groot, hoog, zwaar, massaal en knoerthard. We treffen balklagen aan van 140 bij 330 millimeter”, aldus directeur Mark Winterkamp van Comeg. “Ook enkele originele stalen kolommen met onderslagbalken. De kolommen zijn uit vier kwarten samengesteld.”

De gebouwen stonden op houten palen met kespen. Beide volumes zijn opnieuw gefundeerd. In de kruipruimte (met stahoogte) is een werkvloer gelegd, door de begane grondvloer zijn stalen buizen gedrukt. Daarop is een gewapend betonnen vloer van 35 centimeter gestort, met inkassingen in het metselwerk. De gebouwen zijn echter niet gelift en rechtgezet. Daarom lopen de houten vloeren nog steeds schuin. Het hoogteverschil loopt op tot 15 centimeter. “De vloeren moesten zo licht mogelijk genivelleerd worden. Traditioneel uitvullen is te zwaar, het gewicht daarvan is te hoog voor de constructie. Daarom hebben we SBR Vloeren ingeschakeld”, aldus Winterkamp.

 

Achterzijde van het gebouw aan de Vaandrigstraat. De fundering is gestabiliseerd, de vloeren moeten nog genivelleerd worden. Foto: Comeg.

“Wij gieten een eps-korrel met cementbinding op de vloeren, waarmee ze worden genivelleerd. Daarop komt de vloerverwarming met dekvloer en stoffering”, aldus Marc Rijsdijk, directeur van SBR Vloeren en Interieur uit Rijswijk. “Het totale project omvat zo’n 5000 vierkante meter. In het gebouw aan de Tamboerstraat hebben we zo’n 300 kubieke meter RiBa-Plan gegoten. Bij dit project gaat het niet om de thermische eigenschappen van de mortel, maar om het lichte gewicht. Het materiaal is veel lichter dan andere producten. We blazen de korrels van 2 tot 6 millimeter in de bak van de vrachtwagen. De machine haalt de korrels naar beneden, mengt ze met cement, water en additieven. Zo’n zelfde auto gebruiken we ook voor zandcementgietvloeren. Als de nivelleerlaag voldoende is uitgehard gaat er een folie overheen. Daarop komen netten met vloerverwarming en een anhydriet- of zandcementgietvloer.” Rijsdijk omschrijft de RiBa-Plan-mortel als ‘heel glad en kleverig’. De nivelleerlaag wordt gedobberd, maar helemaal vlak wordt hij niet.

De renovatie en transformatie is een design- & buildproject. Comeg heeft het gewonnen met een prijsvraag, uitgeschreven door de opdrachtgever, de gemeente Rotterdam. Onderdeel van het project is een laagbouw op het terrein tussen de gebouwen. Die verbindt de twee volumes en omvat de hoofdingang en een theater. Architectenbureau Arconiko uit Rotterdam heeft de renovatie en uitbreiding ontworpen. Het complex zal vanaf het komend schooljaar onderdak bieden aan het ‘Rudolf Steiner College’, de Vrije School in Rotterdam. Volgens de architect passen de hoge ruimten en grote lokalen goed bij het karakter van een Vrije School.

Reageer op dit artikel