nieuws

Honingraat, kleurig aluminium en vinyl vechten om aandacht

bouwbreed Premium

Honingraat, kleurig aluminium en vinyl vechten om aandacht

Euramax schittert met aluminium in een kleurig jasje. Het materiaal uit Roermond vindt zijn bestemming op in het oog springende gevels en daken.

Verkoopmanager Erik Pijnenborg: “Van de crisis hebben we, door onze geografische spreiding, niet zo veel last gehad. Het eerste kwartaal zitten we al weer helemaal vol. West-Europa was afgelopen jaren natuurlijk minder, maar de verkoop liep goed door in Rusland en het Midden-Oosten. Wat wel sterk daalt is de caravanmarkt. Bezitters van caravans zijn een uitstervend ras. Voor jongeren hoeft dat niet meer zo.”

Euramax telt, inclusief de fabriek in Engeland, 170 medewerkers. Van de groep zijn er 130 aan de slag in Limburg. Produceren op voorraad? Nooit. Geef maar de specificaties plus de benodigde vierkante meters (minstens vijfhonderd). Dan lakt Roermond met een snelheid van een meter per seconde het aluminium precies naar wens. Alles tussen 0,3 en 2 millimeter dik, van 800 millimeter breed tot 2,7 meter.

Waco Systems valt op met doorzichtige honingraatvormige panelen. Goed te gebruiken als scheidingswanden op kantoren. Meer nog als transparante warmte-isolatie. Of als verrassend ontwerpelement. Ook vinden de honingraten toepassing als onderdeel van systemen met zonnecollectoren. Het bedrijf uit Bielefeld telt vijftien medewerkers en is al een jaar of acht op de Nederlandse markt actief. De export gaat naar de Verenigde Staten maar net zo gemakkelijk naar Turkije of Australië.

Directeur Oliver Kehl: “In 2009 hadden we even geen groei. Daarna steeg de afzet weer. En dal hebben we niet gehad. Wat ons geholpen heeft is het Duitse conjunctuurprogramma II. Daardoor zijn veel scholen en sporthallen gesubsidieerd aan het isoleren gegaan.”

De fabrikant van vloer- en wandoplossingen Tarkett (inclusief Desso in Nederland 240 medewerkers) wijzigt zijn koers naar meer samenwerking met partners. Als weinig anderen thuis in vloeren, verbreedt de aandacht zich naar totaalconcepten. Samen met Lux Elements, Gyvlon, Uzin en Redumax wordt in het Revalidatiehotel Rotterdam een uitgekiend systeem uitgerold dat het smeren met zandcement overbodig maakt. Aannemer: Dura Vermeer.

Op de beurs Material Xperience verrast Tarkett met Vermeers schilderij meisje met parel uitgevoerd in vinyl. Geef het motief maar, bepaal de gewenste kleuren en je vloer krijgt een nieuwe identiteit. Weet dan wel wat Tarkett nog meer in zijn mars heeft. Zoals vloerdetectie die in zorgcentra kan waarschuwen voor valbewegingen. En de vloermonitor die over een lange reeks van jaren inzicht geeft over (naderend) onderhoud en noodzakelijke vervanging.

Verkoopdirecteur Lieuwe Steendam: “Tot en met 2013 hadden we een stabiele omzetgroei. Vorig jaar was stabiel. Terwijl elders de groei doorging, kreeg de zorgsector te maken met een investeringsstop. We merken het afbouwen van de verpleeghuizen.”

Stand van zaken

In de Week van de Bouw zijn dit jaar voor het eerst vier vakbeurzen onder één dak samengebracht: de BouwBeurs, Gevel, Renovatie & Transformatie en Material Xperience. In vier trendverhalen geven standhouders tot en met vrijdag hun visie op de stand van zaken in hun marktsegment. Vandaag: Materialen.

Reageer op dit artikel