nieuws

Bouwopleiding vmbo nieuwe stijl groeit tegen de trend in

bouwbreed

Bouwopleiding vmbo nieuwe stijl groeit tegen de trend in

Vmbo-bouwopleidingen opzetten in samenwerking met een regionaal opleidingsbedrijf blijkt een kansrijk nieuw concept. Directeur Jos Visser van Bouwmensen Utrecht rekent voor het komende schooljaar op ruim veertig leerlingen.

Bouwmensen Utrecht werkt voor de scholing van vmbo’ers samen met het Cals College. Dat bevindt zich op een steenworp afstand van Bouwmensen Utrecht in Nieuwegein en de op dezelfde locatie gevestigde Schildersvakschool Omniteq. Derde- en vierdeklassers zijn hier de helft van de week onder de pannen. In het derde jaar is de opleiding nog breed met zowel schilderen, metselen, tegelzetten als timmeren. In het vierde jaar begint de specialisatie.

De focus op techniek voor vmbo’ers blijkt zijn vruchten af te werpen. Visser: “Drie jaar geleden ging onze samenwerking van start met elf leerlingen. Het jaar erop waren er twintig, vervolgens ruim dertig en na de zomervakantie zullen het er 40 tot 45 zijn.” Een “omgekeerde trend”, stelt hij verheugd vast, omdat deze ingaat tegen de ontwikkeling van steeds minder techniek op vmbo’s. “We zorgen voor doorlopende leerlijnen voor leerlingen die op het vmbo al weten welke kant ze op willen. Een groot voordeel hiervan is tegelijk dat ze al gemotiveerd op het mbo binnenkomen, dit voorkomt veel problemen.”

Capaciteit

Zijn opleidingsbedrijf is vergevorderd met integratie van het vmbo in de organisatie, maar het idee schiet op meer plaatsen wortel. Het begint vaak met vmbo-scholen die geen ruimte en/of medewerkers tot hun beschikking hebben die bouwonderwijs zouden kunnen verzorgen. Zij kunnen dan gebruikmaken van de capaciteit bij een regionaal opleidingsbedrijf. In Nieuwegein is een speciale praktijkruimte en een theorielokaal gereserveerd voor de vmbo’ers. Les krijgen ze er zowel van docenten van het Cals College als van de praktijkinstructeurs met onderwijsbevoegdheid van het opleidingsbedrijf. Na het behalen van hun vmbo-diploma kunnen ze er verder voor de mbo-niveaus 2 tot en met 4.

Reageer op dit artikel