nieuws

Bouwgala eigentijdser dan vorige editie

bouwbreed Premium

Bouwgala eigentijdser dan vorige editie

Meer jongeren en vooral meer vrouwen dan twee jaar geleden, maakten dat het Bouwgala in Utrecht eigentijdser was dan de vorige editie in 2013. Maar vanzelfsprekend bleef de beurs een bron van nieuwtjes, roddel en achterklap.

Minister Stef Blok verraste vriend en vijand met een toekomstvoorspelling waarvan iedereen zeker wist dat een groot deel zonder meer uit zou komen. De bewindsman kondigde zelf al aan dat hij dat deel gevaarloos kon voorspellen, namelijk dat hij er over tien jaar niet meer zou zitten als minister. “Dat gebeurt nooit in de politiek”, zo vertrouwde hij zijn ademloos toeluisterend gehoor toe.

 

Minister Blok op het Bouwgala in Utrecht.

Zijn andere voorspellingen waren voorspelbaarder en absoluut niet van realiteitszin ontbloot. Zo wees hij er nog eens op dat beleggers miljarden klaar hebben liggen om te investeren in huurwoningen. En daar, zo wist hij zeker, is enorme behoefte aan, met name het segment tussen de 700 en 900 euro huur per maand. Het zijn de mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning en te weinig om te kunnen kopen. Raar eigenlijk, zo vond menig galaganger. Voor 700 tot 900 euro netto per maand kan je een heel aardig huis van zo’n drie ton kopen en dan nog houd je geld over. Interrumperen mocht echter niet.

Cao

Maar, hét gesprek op het gala was wel het getouwtrek rond de cao waar werkgevers en werknemers maar niet uitkomen. Menig werkgever wilde zijn hart wel even luchten over de in hun ogen onrealistische houding van de bonden. “Een groot deel van de cao stamt nog uit de tijd van de prijsregeling, het summum van marktordening zoals toenmalig premier Lubbers de Europese Commissie nog wilde doen geloven. Toen maakte geld niet zoveel uit. In die tijd hebben we leerlingen wel een heel ruimhartig loon toebedeeld. Daar hebben we zelf bijgezeten, dat klopt. Nu ligt het echter totaal anders, moeten we praktisch elk dubbeltje omdraaien. Begrijp ons niet verkeerd, onze vakmensen blijven we goed betalen. Maar allerlei dure regelingen die erin zijn geslopen, daar moeten we eens naar kijken. Ik hoop dat de bonden een realistisch meekijken”, zo viel te beluisteren.

 

Maxime Verhagen in gesprek met Stef Blok.

Velen hadden het ongetwijfeld al gemerkt, er waait een nieuwe frisse wind door Bouwend Nederland. Weg met de stille diplomatie van Brinkman, het is nu de tijd van met de vuist op tafel door Maxime Verhagen. “Wij wilden zichtbaarder worden”, bevestigt bestuurslid Ton Borst.

De omgangsvormen zijn ook wat losser geworden. Waar onder Jan van Tuinen dassen verplicht waren voor de mannelijke werknemers, daar mag nu de das af. Logisch ook aangezien opvolger Fries Heinis vaak zonder das gesignaleerd wordt. Maar ja, dat was in zijn baggertijd.

Topambtenaar Meindert Smallenbroek probeerde het heel even ook zonder das, maar op een smoking is dat geen gezicht. Gelukkig kon de markt hem helpen. We kunnen nu weer twee jaar bijkomen.

Winnaars Bouwprijzen

 

De vijf winnaars van de bouwprijzen. V.l.n.r: Sander Roesink (Stadsbrug), Marc Koehler en Mick Eekhout (Octatube), Adriaan Geuze (CS) en Bas van Loenen. Foto: Christiaan Krouwels.

Categorie Gebouwen: Rotterdam Centraal, Team CS (Benthem Crouwel en MVSA Meyer en Van Schooten)

Categorie Civiele Werken: Stadsbrug De Oversteek Nijmegen, Gemeente Nijmegen en Bouwcombinatie Stadsbrug

Categorie Bouwmaterialen en -processen: Kabelnetgevels Markthal Rotterdam, Octatube

Aanmoedigingsprijs Talent met toekomst: Marc Koehler en Bas van Loenen

Reageer op dit artikel