nieuws

‘Als ik markt zo hoor, is de race nog lang niet gelopen’

bouwbreed Premium

Te duur, te ingewikkeld, het helpt de bouwkwaliteit niet verder. Minister Blok moet nog behoorlijk aan de bak om zijn wetsvoorstel Kwaliteitsborging Bouw afgetikt te krijgen.

Ankersmit Wiko (Vereniging Bouw en Woning Toezicht Nederland) vindt de opstelling van marktpartijen opvallend. “Achter de schermen zie ik nog een behoorlijke lobby ontstaan. Als marktpartijen weinig vertrouwen hebben in het nieuwe stelsel, omdat ze het te zwaar vinden, kan dit allemaal nog wel even duren. Het is zeker geen gelopen race.”

Henk Klein Poelhuis (Aannemersfederatie) benadrukt dat zijn gespecialiseerde achterban voor nieuwe regels is: “De situatie is gewijzigd van een aanbodmarkt naar een kopersmarkt. Met de nieuwe wet kwaliteitsborging bouw kunnen we de bokken van de schapen scheiden.” Dat neemt niet weg dat ook Klein Poelhuis vreest voor een “bureaucratisch geheel”. “Het nieuwe systeem moet toegankelijk zijn voor iedereen. Je kunt uitvinden wat je wilt, maar ook voor kleinere partijen moet het financierbaar zijn.” Bouwend Nederland stelt voor te beginnen met alleen de nieuwe woningen. De bouwleges kunnen volgens Ankersmit omlaag met 20 procent. Vereniging Eigen Huis betreurt het dat de aangekondigde verlenging van de opschortingstermijn naar 15 maanden niet doorgaat.

Reageer op dit artikel