nieuws

Aanbodtijd woning neemt overal toe

bouwbreed

Aanbodtijd woning neemt overal toe

De gemiddelde aanbodtijd van de te koop staande goedkope woningen is in de provincie Utrecht binnen een jaar omhooggeschoten van 22 tot 36 weken. Overal in het land neemt de tijd toe dat in de etalage gezette woningen ook daadwerkelijk een andere eigenaar vinden.

In Utrecht waren kort voor de jaarwisseling bijna een vijfde minder woningen in de verkoop dan een jaar eerder. De provincie is de duurste van het land. Voor 1700 woningen ligt de vraagprijs tussen de vijf ton en de vijf miljoen euro. Het aanbod van woningen tot de twee ton is beperkt tot zevenhonderd, waarvan slechts honderd met een door de verkoper gewenste prijs van onder de 150.000 euro.

Het Centraal Bureau voor der Statistiek constateert dat in Nederland voor maar weinig starters een eigen huis met tuin is weggelegd. Eind 2014 beperkte het aanbod van eengezinswoningen met een vraagprijs onder de 150.000 euro zich tot slechts 12.000. Amper 3 procent van het totale Nederlandse woningbestand valt in de categorie goedkoper dan anderhalve ton.

Modaal

Voor alleenstaanden met een modaal inkomen zijn zelfs de goedkoopste woningen moeilijk bereikbaar. Zij kunnen sinds de jaarwisseling maximaal een hypotheek krijgen van 140.000 euro en zullen dus eerst flink moeten sparen of een schenking krijgen. Voor tweeverdieners ligt de toelaatbare hypotheekhoogte op ongeveer 180.000 euro. Aannemer BAM heeft inmiddels rigoureus het roer omgegooid en concentreert zich – en dat ook nog in specifieke regio’s – op de onderste segmenten van de woningmarkt.

De eengezinswoningen goedkoper dan anderhalve ton hebben in de provincies Groningen, Friesland en Limburg een aandeel van circa 15 procent. In Utrecht valt nog geen procent van de woningen in dezelfde categorie.

De gemiddelde vraagprijs per vierkante meter gebruiksoppervlakte bedraagt momenteel bij eengezinswoningen 2140 euro. In de grote steden ligt de lat duidelijk hoger. In Amsterdam is de vraagprijs 3720 per meter. In Utrecht, Den Haag en Rotterdam wordt respectievelijk 810, 1240 en 1540 euro per meter minder betaald dan in de hoofdstad.

Meer cijfers over het aanbod van koopwoningen op de site van het CBS 

Reageer op dit artikel