nieuws

Vroege waarschuwingssystemen werpen vruchten af

bouwbreed

Vroege waarschuwingssystemen hebben vorig jaar aanzienlijk meegeholpen om de aantallen doden bij rampen te verminderen. De grootste herverzekeraar van de wereld Münchener Rück telt voor 2014 een totaal van 7700 dodelijke slachtoffers als gevolg van natuurrampen.

De grootste klap is  in oktober uitgedeeld door de wervelstorm Hudhud in India. Het natuurgeweld bereikte op 10 oktober boven de Golf van Bengalen zijn grootste kracht. De windsnelheden schoten omhoog tot ruim 190 kilometer per uur. Het belangrijke economische centrum van de regio Andhra Pradesh, de havenstad Visakhapatnam, werd vol geraakt. Op sommige plaatsen viel in een etmaal 120 liter water. Dankzij het vroege waarschuwingssysteem kon een half miljoen mensen tijdig geëvacueerd worden. Het aantal doden bleeft beperkt tot 84. Van de 5,9 miljard aan materiële schade was slechts een bedrag van 450 miljoen euro verzekerd.

Minder doden

Torsten Jeworrek, bestuurder van Münchener Rück: “Door natuurcatastrofes zijn vorig jaar 7700 mensen omgekomen. Een stuk minder dan in voorgaande jaren en dat is geen toeval. Op veel plaatsen werkten de vroege waarschuwingssystemen beter.”

Het aantal dodelijke slachtoffers bedroeg vorig jaar met 7700 aanzienlijk minder dan de 21.000 van 2013. Gemiddeld vielen afgelopen decennium jaarlijks 97.000 doden te betreuren.

Jeworrek: “De in 2014 geringere schades mogen ons niet in veiligheid wiegen. Alles bij elkaar zijn de risico’s niet verminderd. Er is geen reden om voor 2015 een soortelijke gematigde schade te verwachten.”

Winterschade

Negen op de tien belangrijke natuurrampen hebben met slecht weer te maken. Opvallend is dat het noorden van de Atlantische Oceaan (inclusief Golf van Mexico) minder dan gewoonlijk bezocht werd door zware tropische stormen. Het orkaanseizoen hield op bij acht stormen. Gemiddeld worden de kusten van het Caraïbisch gebied en de Verenigde Staten per jaar elf keer geteisterd. Opvallendst was de orkaan Odile met een schade van 2,1 miljard euro. Ook Japan kreeg zware stormen te verduren. Door de hoge standaards op het gebied van bouw en infra viel de schade mee. Waar het land echter wel flink mee te kampen heeft is winterschade: in 2014 maar liefst 5 miljard euro.

Europa herinnert zich van 2014 vooral de dure hagelschades. De buien troffen in de zomer vooral Frankrijk, België en Duitsland. Schade: 3 miljard euro.

Reageer op dit artikel