nieuws

Net als origineel blijft Sagrada Família in Ice onvoltooid

bouwbreed Premium

Net als origineel blijft Sagrada Família in Ice onvoltooid

De ijssagrada die bouwkundestudenten uit Eindhoven realiseerden in het Finse Juuka is niet helemaal voltooid. Het wereldrecord voor de hoogste ijsconstructie hebben de bouwers wel op hun naam gezet.

De kathedraal van ijs werd zaterdag geopend door een operazangeres. Diverse geestelijken en bewoners van het Finse plaatsje woonden de plechtigheid bij. Hoewel de grootste toren uiteindelijk niet voltooid werd was hij wel veilig te betreden. Van die mogelijkheid maakten de aanwezigen royaal gebruik. In één van de aanpalende torens brandde zelfs een houtkachel waaraan de bezoekers zich konden warmen, zonder dat de constructie daardoor gevaar liep.

Ambities bijstellen

Het met houtvezels versterkte ijs ‘pykrete’ smelt namelijk veel langzamer dan gewoon ijs. Tegenvallers in de weersomstandigheden waren er verantwoordelijk voor dat de bouwers de ambities gaandeweg moesten bijstellen. Aan het begin van het project waaide het hard waardoor de ballon scheurde die als mal fungeerde voor de grootste toren. Daarna zijn de bouwers snel verder gegaan met de kleinere torens van respectievelijk 21 en 19 meter hoogte. Dezelfde ballon scheurde later nog een keer, waardoor de tijd ontbrak om de 30 meter hoge gigant te voltooien.

De opening van de Sagrada Familia in Ice zaterdag in het Finse Juuka. Foto Bart van Overbeeke/TUe

Ook het schip is niet helemaal afgekomen. “Misschien zijn we iets te ambitieus geweest”, blikt projectleider Arno Pronk terug. “Maar dat was Gaudí ook. Aan het origineel in Barcelona wordt immers ook nog altijd gebouwd. En al heel wat langer dan de krap vier weken die ons ter beschikking stonden.” Het project is volgens Pronk zeker niet mislukt. “We hebben de hoogste ijstoren ooit gemaakt en de plattegrond van de kerk is gereed.

Bekijk meer foto’s van de opening op de Flickr-stream van Structural Ice

Lees ook de blogs  die Arno Pronk en zijn team voor ons schreven tijdens de bouw van de Sagrada Familia in Ice. 

Reageer op dit artikel