nieuws

Mansveld: geen toename infrastoringen op spoor

bouwbreed Premium

Mansveld: geen toename infrastoringen op spoor

Het aantal storingen op het spoor neemt niet toe. Dat benadrukt staatssecretaris Mansveld in reactie op Kamervragen van het CDA. Wel worden er volgens ProRail steeds meer storingen veroorzaakt door aanrijdingen.

Het CDA trok aan de bel na klachten en een reeks storingen in december vorig jaar. Kamerlid Van Helvert uit in Kamervragen zijn zorgen over hardwerkend personeel dat de dupe zou zijn van een groeiend aantal storingen en dat het meer en meer ontevreden reizigers te woord moet staan.

Staatssecretaris Mansveld reageert dat er helemaal geen sprake lijkt te zijn van een toename. “Uit de cijfers van ProRail blijkt geen toename van het aantal infrastoringen. Volgens deze cijfers is het totaal aantal infrastoringen dat impact heeft op de treindienst de afgelopen vijf jaar niet gestegen, maar is ook niet gedaald. Wel is het aantal storingen dat veroorzaakt is door techniek, zoals sein- en wisselstoringen, fors gedaald. Daar staat tegenover dat het aantal storingen dat veroorzaakt is door derden (onder andere spoorlopers en aanrijdingingen met een persoon) is toegenomen.” Het CDA wilde ook weten hoe groot de maatschappelijke schade is als gevolg van vertraging op het spoor. Mansveld durft dat niet te zeggen, omdat het volgens haar ontbreekt aan goede cijfers. Een schatting maken acht ze niet opportuun. Mansveld schrijft verder dat er momenteel een actieplan wordt uitgewerkt om het aantal storingen te verminderen.

Reageer op dit artikel