nieuws

‘IJsslurry is een efficiënte koudebuffer’

bouwbreed Premium

Het Instituut voor Lucht- en Koudetechniek uit Dresden zegt koude te kunnen opslaan in ijsslurry. Het systeem doet dat volgens het ILK zo’n dertien keer efficiënter dan een koudebuffer met water.

Het Duitse instituut ontwikkelt koelmachines met water als koudemiddel. Een turbocompressor trekt de verdamper vacuüm zodat het water bij een lagere temperatuur verdampt. De machine maakt zo een verpompbaar mengsel van ijs en water. De slurry kan worden opgeslagen in een tank. Door de faseovergang van water naar ijs komt uit een klein volume een flinke hoeveelheid koude. Volgens het ILK levert een kubieke meter slurry 93 kilowattuur koude op; een kubieke meter water geeft ongeveer 7 kilowattuur.

De slurrytechniek met buffer is naar de mening van de onderzoekers zuiniger dan de conventionele koeltechniek zonder tussenopslag. Dat principe beproeft het ILK in Zwickau met een vacuümsysteem van 50 kilowatt koelvermogen en een buffer van 350 kilowattuur aan koude. Overdags levert de buffer een vermogen van ruim 100 kilowatt aan een koudenet terug tijdens piekbelastingen.

Het systeem kan centraal én decentraal worden gebruikt. Centraal opgeslagen koude vangt pieken op zodat een kleiner koelvermogen volstaat. Met decentrale buffers hoeft een koudenet minder groot uit te vallen. De slurry kan ookvia een koudenet worden verdeeld.

Reageer op dit artikel