nieuws

‘Eigen Huis is verwend schoolmeisje’

bouwbreed

‘Eigen Huis is verwend schoolmeisje’

De kritiek op de Stichting Garantiewoning (SGW) van Verenging Eigen Huis (VEH) is onterecht, vind Rien Smit, directeur van Woningborg. “Zij vinden dat ze hun zin niet krijgen en stampen daarom nu als een verwend schoolmeisje met hun voetjes op de grond. Maar je kunt een verzekeraar niet dicteren. Dat mag gewoon niet. Dat heb ik altijd al gezegd.”

Is hij boos, beledigd misschien? Smit (61) laat zich er niet over uit. “Als je op zoek bent naar dat soort uitspraken ben je bij mij aan het verkeerde adres.” Smit heeft net het interview met Frank van Loon gelezen in Cobouw (8 januari). De voorzitter van de Stichting Garantiewoning verklaart daarin dat het al langer niet botert tussen Woningborg en VEH.

“Onzin”, reageert de directeur van Woningborg, verstrekker van waarborgcertificaten aan kopers van nieuwbouwwoningen. “Wij leven niet in onmin met Vereniging Eigen Huis. Dit is een politiek verhaal. Allerlei zaken worden er nu met de haren bijgesleept.”

Hoe het ook zij, VEH zette deze week de aanval in op het Nederlandse waarborgstelsel voor woningen dat al ruim dertig jaar bestaat. VEH stapte uit het bestuur van de Stichting Garantiewoning (SGW). Reden: via minister Blok hoopt zij op meer. Bovendien zouden keurmerkhouders de spelregels aan de laars lappen. Het bestuur van de SGW, waarin ook Bouwend Nederland, Neprom en NVB zitten, zouden dat weer te makkelijk toestaan. Krokodillentranen, vindt Smit. “Als VEH ontevreden is, had zij moeten investeren in dossierkennis en bij ons moeten aankloppen met goede argumenten. Maar zolang de stichting bestaat, zijn ze hier, aan de Tielweg 24 in Gouda, nog nooit geweest.”

Het komt enigszins vreemd over. Waarom zou Vereniging Eigen Huis zich moeten melden in Gouda? Heeft Woningborg zich niet te houden aan de criteria van de Stichting Garantiewoning? “Ook dat is dus een misverstand”, reageert Smit. “De stichting moet cowboys weren. Partijen die dingen beloven die ze niet waarmaken. In essentie is dat de rol van de stichting. Niet meer en niet minder. Zij moet toetsen of waarborgende partijen voldoen aan de minimumnormen.”

De verklaring van Smit staat haaks op die van VEH. De laatste signaleert juist dat partijen zoals Woningborg te makkelijk hun gang kunnen gaan. Smit spreekt dat tegen: “In 99 procent van de gevallen houden wij ons wel aan de afspraken. En als we afwijken, is dat meestal ten gunste van de consument. Over welke je kunt twisten? De boete die staat op een dag vertraging hebben wij verlaagd. Maar dat doen we ook om te voorkomen dat bouwbedrijven in financiële problemen komen. Daar heeft toch niemand iets aan.”

Woningborg mag afwijken van de criteria van SGW, blijft Smit benadrukken. “Wij hebben dat recht. De SER kan zoveel vertellen, maar wij vallen onder het toezicht van De Nederlandsche Bank.”

Resteert de vraag wat het keurmerk (kosten tienduizenden euro’s) van SGW waard is, als haar criteria niet afdwingbaar zijn. Smit ziet dat probleem ook, maar gelooft toch in het keurmerk omdat het de consument behoedt voor wantoestanden. Het keurmerk opdoeken gaat hem dan ook te ver.

“De SGW heeft natuurlijk wel een sturende rol. Zij bepaalt wie een keurmerk krijgt. En als een partij zoals Vereniging Eigen Huis bepaalde dingen graag anders ziet dan kan hij contact opnemen met de waarborgende partijen. Maar dan nog is het aan ons om iets over te nemen of niet.”

Schade

Smit meent dat de positie van de consument de afgelopen jaar sterker is geworden. “Het oude GIW keerde bij een faillissement niet meer uit dan 17 procent van de koopaanneemsom. Nu is dat onbeperkt. Als een bouwbedrijf failliet gaat, bouwen wij de woning af, wat het ook kost. De arbitrageprocedure is ook sterk verbeterd.”

VEH hoopt op betere afdwingbare wetgeving. Smit waagt te betwijfelen of het beter kan en waarschuwt minister Blok. “De wetgever moet oppassen dat hij een goed stelsel dat al heel lang werkt niet zomaar aan de kant schuift.”

Als voorzitter van de Europese associatie van waarborgverstrekkers weet Smit hoe het er in andere landen aan toegaat. Van Japan tot Frankrijk, van Zuid-Afrika tot Engeland. Nederland heeft volgens hem misschien wel de beste waarborgregeling die er bestaat. “In crisistijd bouwden we meer dan 3000 woningen af zonder enige wanklank in de vakpers of de landelijke pers. Nooit eerder hadden we te maken met zoveel onafgebouwde huizen. Dat zegt mij dat ons stelsel hartstikke goed werkt. Dat zou Den Haag goed in zijn oren moeten knopen.”

Reageer op dit artikel