nieuws

‘Betonnen’ vloer met zand en grind, maar zonder cement

bouwbreed Premium

Van Nieuwpoort Betonmortel heeft een kleine 400 kubieke meter geopolymeerbeton geleverd voor vloeren voor de losplaatsen van melk bij Vreugdenhil Dairy Foods in Gorinchem. De weerstand van dit materiaal tegen zuren is veel groter dan van gewoon beton met cement.

Geopolymeerbeton bevat zand en grind, maar geen cement. Het bindmiddel is vervangen door industriële reststoffen, slak met een toevoeging van activatoren. Het materiaal gedraagt zich anders dan beton, maar kan net als cementbeton worden verwerkt en monolitisch afgewerkt. De constructieve rekenwaarden verschillen van die van cementbeton. Geopolymeerbeton heeft bovendien een veel grotere weerstand tegen chloriden en sulfaten. Het is ook aanzienlijk beter bestand tegen zuren. Daarom wordt een twee- tot viermaal langere levensduur verwacht.

Volgens Van Nieuwpoort is de stort in Gorinchem waarschijnlijk de eerste niet-experimentele toepassing van geopolymeerbeton in Nederland.

Reageer op dit artikel