nieuws

Betonnen constructie in zicht achter strak vormgegeven plafondeilanden

bouwbreed

Het Tuinstadhuis, in gebruik bij de deelgemeente Nieuw-West van Amsterdam, heeft een grondige renovatie ondergaan. Het gebouw uit de jaren zestig biedt nu ruimte aan 350 flexibele werkplekken met veel daglicht. De betonnen constructie gaat niet meer schuil achter plafonds en wanden.

Architect Marieke van Schaaijk van Fokkema & Partners Architecten uit Delft wilde de betonnen structuur van het gebouw laten zien. Dat draagt bij aan de openheid en de flexibiliteit van het gebouw, maar zorgt ook voor een zakelijke en industriële uitstraling. Het tien verdiepingen hoge Tuinstadhuis is ontworpen door architecten Jan Lucas en Henk Niemeijer. Het is uitgevoerd van 1962 tot 1964. Het deed dienst als hoofdkantoor van het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV), later de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), die het gebouw in het begin van deze eeuw heeft verlaten. Sindsdien huisvest het zo’n vijfhonderd ambtenaren van de deelgemeente Nieuw-West. Ook bood het Tuinstadhuis onderdak aan de openbare bibliotheek en BOOT, een buurtwinkel waar studenten van de Hogeschool Amsterdam diensten verlenen aan bewoners en organisaties.

Donkere kamers

In tegenstelling tot wat de gevels met veel glas doen vermoeden, was het gebouw van binnen opgedeeld in donkere kamers. Die zijn weggebroken. De open ruimte voldeed echter niet aan esthetische en akoestische eisen. “We wilden daarom plafondeilanden om het rumoer zoveel mogelijk te beperken. In die plafonds konden ook verlichting en ventilatie worden opgenomen”, aldus Van Schaaijk.

De plafondeilanden moesten strak vormgegeven worden, met zo weinig mogelijk naden. De keuze is gevallen op het Insula systeem van Saint-Gobain API uit Harderwijk. Het is maatwerk geworden, omdat de verlichting precies op de juiste plek moest worden geïntegreerd. Daarom zijn de afstanden tussen de perforaties in de plafondplaten aangepast.

De renovatie heeft een klein 8 miljoen euro gekost, aangenomen door BAM Gebouwenservice. De elektrotechnische en werktuigbouwkudnige installaties zijn verzorgd door bedrijven van de Klaver Giant Groep.

Kwakman Afbouw uit Volendam monteerde de glazen en gesloten systeemwanden en de plafondeilanden. De monteurs mochten slechts op bepaalde tijden boren, om de overlast voor de werknemers elders in het gebouw te beperken. Toch was de montage ruim binnen de planning van vijf weken gereed. Volgens bedrijfsleider Jaap Buijs junior van Kwakman Afbouw dankzij de voorbereidingen door Saint-Gobain API. “Niet alleen de perforaties zijn aangepast, ook de tegels aan de randen zijn ingekort. Saint-Gobain API heeft de tussenprofielen op maat gemaakt. Dat maakte de uitvoering voor ons makkelijker”, aldus Buijs.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels