nieuws

Stef Blok: Met Cobouw probeer ik op te snuiven wat er leeft in de sector

bouwbreed

Samen met de redactie van Cobouw besprak minister Stef Blok de krant van afgelopen weekend. “Ik lees dagelijks alle landelijke dagbladen, dus ook Cobouw. Zo probeer ik op te snuiven wat er leeft in de sector.”

Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst en voor de gelegenheid gast-hoofdredacteur van Cobouw, legt de krant voor zich op de langwerpige tafel midden op de redactievloer. De journalisten, die benieuwd zijn of de bewindsman hun nieuwsartikel of feature zal aanprijzen als zijnde voor hem interessant, vissen bijna allemaal achter het net. De gelegenheidshoofdredacteur spreekt in het algemeen waarderend over de inhoud van de krant. Maar als hem de vraag wordt gesteld wat er voor hem nu echt uitspringt, valt zijn keuze op een kort artikel op de pagina economie. Een eenkolommer heet zo’n bericht in vakjargon.

Het stukje van krap honderd woorden gaat over het Wooninvesteringsfonds dat 3786 woningen verkoopt aan Round Hill Capital. “Dat is nu iets wat ik wil weten”, zegt hij met een glimlach. “Vaak zijn het juist de korte berichten die voor mij het meest interessant zijn.” Dat betekent niet dat de bewindsman de langere teksten overslaat. Dat blijkt als hij op de opiniepagina belandt en daar een stuk aantreft van Nico Rietdijk, directeur van de NVB, de Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers. Rietdijk is niet te spreken over het feit dat het Nibud met instemming van minister Blok de hypotheeknormen naar beneden heeft bijgesteld. En dat is allerminst naar zijn zin.

Volgens Rietdijk leiden de nieuwe regels ertoe dat potentiële huizenkopers uitwijken naar een huurwoning en daardoor op langere termijn geen vermogen opbouwen. “Ik ben het niet met hem eens”, merkt de bewindsman op. De aanscherping van de hypotheekregels moet voorkomen dat huizenkopers een te hoge schuld opbouwen en in de problemen komen, legt hij uit. Daarmee is de bespreking van de krant ten einde. Het werk van de gasthoofdredacteur zit er nog niet op. Voordat hij vertrekt, wacht hem een interview en maakt hij tot slot nog een praatje met de redacteuren.

Lees hier het interview van minister Blok met Dorrie Eilers, directeur van Neptunus, gespecialiseerd in tijdelijke appartementenbouw

Reageer op dit artikel