nieuws

Robot maakt door slimme software promotie naar wapeningscentrale

bouwbreed Premium

Noordenne Staal in Hardinxveld-Giessendam zet bij de buigautomaat van stalen wapening een flexibele robot in. De doorontwikkelde machine wordt aangestuurd door intelligente software en spaart een medewerker uit.

Dekker Machines en Service is de leverancier van de robot, die door de firma Schnell is aangepast. De robot neemt gebogen stalen wapening van een buigautomaat en legt de beugels voor verpakking of bundeling gereed op een transportband. “Normaal staan twee medewerkers bij zo’n buigautomaat”, zegt André Dekker van het Oosterhoutse Dekker Machines en Service. “De eerste pakt de beugels van de machine, de tweede stapelt en verpakt. De robot neemt een handeling van hen over. Daardoor is nog maar één bedieningsman nodig. Hij is meer dan voorheen proces-operator. De automaat bepaalt nu het tempo. De robot krijgt commando’s van de machine en functioneert als ‘slaaf’ die de beugels met grijpers vastklemt en op de band plaatst.”

De bedieningsman moet wel tweemaal per dag een rol met 5 ton opgespoelde draad van 12 of 16 millimeter diameter wisselen. De automaat richt het draad, knipt de juiste lengte en buigt de beugel. “De robot pakt vervolgens de beugel. We hebben nog nooit meegemaakt dat hij misgrijpt. Maar het is mogelijk om de robot te voorzien van een camera, waardoor hij zo nodig kan bijsturen”, aldus Dekker.

De robot is een product van Fanuc uit Japan. Hij is van het type APPS (Advanced Picking Packing System). “Oorspronkelijk bedoeld voor repeteerwerk zoals het stapelen van dozen”, aldus Dekker. “Maar hij is nu verder ontwikkeld. De combinatie met intelligente software is nieuw. Maar we hebben de bediening eenvoudig gehouden.” Het is wel mogelijk om gecompliceerde opdrachten te geven, bijvoorbeeld een serie beugels om en om stapelen. De bedieningsman bundelt de beugels met binddraad. Mocht de transportband onverhoopt vollopen, dan stopt de automaat. Rond de robot is een gebied afgeschermd met laserstralen. Buiten dat gebied kan iedereen vrij doorlopen, maar benadert iemand de robot, dan gaat hij langzamer werken. Komt een medewerker nog dichterbij, dan stopt de machine.

Volgens Dekker zorgt de inzet van de robot voor minimaal 25 procent verhoging van het rendement. De productie staat minder vaak stil en bovendien is het werk een stuk veiliger.

Reageer op dit artikel