nieuws

Groene zuivering gegund aan Besix

bouwbreed Premium

De grootscheepse renovatie van de waterzuivering in Den Bosch is gegund aan de combinatie Besix/Hegeman. Uiterlijk 2018 wordt het rioolwater omgezet in energie voor de Bossche vuilniswagens en de brouwerij van Heineken.

Groen en energieneutraal stonden boven aan het verlanglijstje van opdrachtgever waterschap Aa en Maas. Daarnaast is gelet op kwaliteit, ruimtebeslag en onderhoud. De waterzuivering is in de jaren zeventig gebouwd en altijd netjes onderhouden, maar nu aan vervanging toe. Met een drastische renovatie moet de zuivering (340.000 vervuilingseenheden) up-to-date worden en er weer minimaal vijftien jaar tegen kunnen: “Het slibproces wordt dusdanig verbeterd, dat we straks meer slib overhouden, meer slib kunnen vergisten en daardoor meer biogas kunnen produceren. Hierdoor wordt de zuivering energieneutraal en draagt bij aan de ambitie van ‘smart green city’”, licht projectmanager Antoine van Geffen van het waterschap toe. Het groene gas kan vanaf 2018 namelijk ook worden getankt door vuilniswagens van de gemeente en is bestemd voor de stookketels van Heineken. De afspraken daarvoor waren al voor de aanbesteding grotendeels vastgelegd. “Onder aan de energiebalans van de zuivering staat straks een nul.”

Dialoogfase

Vijf partijen heb ben meegedongen naar het d&c-contract met een dialoogfase. Cofely, CFE, Aqualia en Mobilis grepen naast de opdracht met een plafondbedrag van ruim 40 miljoen euro. Afgelopen vrijdag is het uitvoeringskrediet van 63,9 miljoen euro goedgekeurd. Komend jaar moet de mer nog worden doorlopen op basis van het definitieve ontwerp en ook de omgevingsvergunning moet nog worden goedgekeurd. De verwachting is dat Besix begin 2016 buiten kan beginnen en de werkzaamheden in 2018 afrondt.

Het waterschap ziet in het rioolafval een gouden grondstof en weet die in toenemende mate te verzilveren: naast de groene energie in Den Bosch, wordt in Aarle-Rixtel een installatie gebouwd voor terugwinning van papiervezels van toiletpapier en in het Land van Cuijk wint het waterschap fosfaat terug.

Projectgegevens

Opdracht: Waterzuivering Den Bosch

Opdrachtgever: Waterschap Aa en Maas

Opdrachtnemer: Besix-Hegeman

Contract: D&c met dialoog

Plafondbedrag: 40 miljoen euro

Projectomvang: 64 miljoen

Geplande uitvoering: Begin 2016

Geplande oplevering: 2018

Reageer op dit artikel