nieuws

Carrière: ‘Groter speelveld om bijdrage te leveren aan innovatie’

bouwbreed Premium

Rutger Vrielink (36) is de nieuwe directeur van de stichting Pioneering, een platform met meer dan 120 deelnemende bedrijven en instellingen dat zich sinds 2008 inzet voor vernieuwing in de bouw in Twente en omliggende regio’s. Vrielink werkt al geruime tijd bij woningcorporatie Domijn, waaraan hij nog twee dagen per week als adviseur verbonden blijft.

Vanwaar deze overstap?

“Binnen Domijn heb ik veel verschillende staffuncties bekleed, waarbij de rode draad altijd innovatie en duurzaamheid was. Ik kreeg de kans om programmamanager innovatie en duurzaamheid te worden, waardoor ik veel contacten had met andere partijen. Zo ben ik nog meer geïnteresseerd geraakt in innovatie. Toen kwam deze vacature voorbij. Als directeur Pioneering heb ik een nog groter speelveld om een bijdrage te leveren aan innovatie.”

Wat maakt u geschikt voor deze functie?

“Ik ken de inhoud van vernieuwing in de bouw en ook de technologieën. En ik ken zowel de opdrachtgevers als de bedrijven. Ik ben in staat om Pioneering naar een volgend level te brengen. Eerst lag de focus op het ontwikkelen van producten en processen, nu moeten we meer naar de business development-kant en innovaties vermarkten, zodat het echt tot opschaling en vernieuwing komt.”

Wat gaat u precies doen?

“We moeten op een andere manier gaan werken. We gaan meer toe naar ‘launching customers’. Ik ga daarom op zoek naar opdrachtgevers die bereid zijn in projecten te investeren. Dat vergt co-creatie van opdrachtgevers en marktpartijen en ik probeer vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Een ander doel is om Pioneering breder in te zetten. We zitten nu vooral in Twente, maar we willen onze netwerken ook opzetten in heel Overijssel en in de Achterhoek en verder het land in brengen. We hebben al een samenwerking met De Bouwcampus.”

Wat wilt u bereiken in een paar jaar tijd?

“Dat we nog meer dan voorheen tot vernieuwing en toegevoegde waarde komen bij het oplossen van een aantal maatschappelijke vraagstukken en dat dat ook werk oplevert voor de marktpartijen.”

Wat is de grootste belemmering in de sector om te komen tot innovatie?

“De bouwbranche heeft het op dit moment niet makkelijk, maar is ook nog eens redelijk conservatief. In andere branches is het niet vreemd om te investeren in nieuwe producten. De bouw werkt erg projectmatig en wil risico’s het liefst afwentelen op opdrachtgevers en onderaannemers. Het vertrouwen is soms ook ver te zoeken. Dat zorgt niet voor de open houding die een belangrijke voorwaarde is om tot co-creatie te komen. Bij Pioneering pakken we dat soort zaken aan.”

Reageer op dit artikel