nieuws

2014 in beeld: best gelezen blogs en columns

bouwbreed Premium

Dit jaar klommen diverse Cobouw-redacteuren voor het eerst in de pen om te bloggen. Met een heuse banner, rechtsboven op de homepage van onze site lieten we vol trots weten: Cobouw blogt! Klikken op deze banner levert alle pennenvruchten van onze Cobouw-redacteuren en andere bloggers op.

Daarnaast lieten ook onze columnisten zich niet onbetuigd. Trouw vertrouwden zij hun mening toe aan Cobouw over een scala aan onderwerpen: politieke issues zoals de woningmarktpolitiek, de zin en onzin van BIM, de aanbestedingspraktijk, de noodzaak tot vernieuwing in de bouw en de robotisering in de bouw. In dit eindejaarsoverzicht schotelen wij u de best gelezen blogs en columns voor.

Top 5 best gelezen blogs van Cobouw-redacteuren

Welke blogs van onze Cobouw-redacteuren vond u het leukst om te lezen? Dit overzicht laat het zien!

 

Economie-redacteur Marc Doodeman staat met zijn blog ‘De kamelenneus van Hubert Möllenkamp’ bovenaan in de top 5 van best gelezen blogs van Cobouw-redacteuren. Marc volgde de parlementaire enquête woningcorporaties op de voet en schreef er diverse blogs over. Ook over Hübert Möllenkamp de Maserati-man, wegens fraude en zelfverrijking ontslagen bij zijn voormalig werkgever Woningstichting Rochdale.

Op de tweede plaats in deze top 5 staat economie-redacteur Martjan Kuit met zijn blog ‘Nutteloze bouwwerken. Weet u er nog één?’ In zijn blog daagde hij de lezer uit met voorbeelden te komen van ongebruikte of onafgewerkte grootschalige bouwprojecten. Diplomatiek noemde Martjan zelf als eerste voorbeeld een nutteloos omleidingskanaal inclusief scheepslift in Wallonië. Nutteloos omdat de Vlaamse haven van Zeebrugge werd uitgebreid. Maar zijn er in ons land niet ook genoeg voorbeelden van overbodige of niet genoeg benutte bouwwerken te noemen?

De derde plaats wordt ingenomen door economie-redacteur Ingrid Koenen met haar zomerblog ‘Bouwputten in hartje Utrecht’, waarmee zij liet zien dat de bouwvak voor veel bouwers niet opgaat. Zij poneerde de stelling: ‘De bouwvak bestaat niet meer, ik ben druk met…’ waar u als lezer op kon reageren.

De blog van redacteur politiek Thomas van Belzen met de spraakmakende kop ‘Bouwers zijn net meeuwen’ stak voor u als lezer eveneens met kop en schouders boven de veelheid aan blogs van de Cobouw-redactie uit. Thomas boog zich in deze blog over een denigrerende uitspraak van corporatiebestuurder Tjapko van Dalen: “Bouwers zijn net meeuwen. Ze hebben een grote bek en schijten de boel onder. Daarna verzamelen ze de troepen en vliegen ze verder.”

Hekkensluiter van deze top 5 is techniek-redacteur Ad Tissink met zijn hilarische zomerblog: ‘De wederopbouw van ons huis (1)’ waarin hij met angst en beven toeziet hoe een Slowaakse aannemer zijn huis verbouwt. Een blog over babylonische spraakverwarring, vakmanschap en universele aannemerstrucs.

Top 5 best gelezen columns 

Welke columns van onze columnisten die ook dit jaar weer trouw hun bijdragen aan Cobouw leverden, vond u het leukst om te lezen? Dit overzicht laat het zien!

Karin Rog, hoofd Commercie & communicatie bij TWW Oldenzaal, ontpopte zich dit jaar als meest populaire columnist van Cobouw. Haar best gelezen column is ‘Jetta stapt aan boord’ over een plan van staatssecretaris Jetta Klijnsma. Volgens Jetta is er op de schepen van het bedrijfsleven nog ruimte. Circa 140.000 mensen met een beperking moeten per 1 januari 2015 aan het werk binnen de reguliere arbeidsmarkt, ook in de bouw.

Op de tweede plaats in deze top 5 staat een column van Mick Eekhout, hoogleraar TU Delft en directeur Octatube. Zijn column ‘Reddekuip en BAM in de finale’ behaalde deze plaats vooral ook door de vaak gestelde vraag dit jaar: wie mag De Kuip in Rotterdam gaan verbouwen, BAM of Stichting Red de Kuip? Iedereen weet dat het BAM is geworden. Nu alleen nog overeenstemming bereiken over de dakconstructie van het Feyenoord-stadion…

De derde plaats wordt ingenomen door Gerben van Dijk, procesmanager Vernieuwing Bouw, met zijn column ‘Naar een ander DNA’. Zijn column gaat over de noodzaak tot vernieuwing en verandering in de bouw nu traditionele financiers in de bouwsector zich terugtrekken en miljoenen vierkante meters leeg staan. Kleinschalig maatwerk en een relatie met de eindgebruiker ervan staan daarbij volgens hem centraal. “Van bouwen naar tuinieren. Dat is wat anders dan bouwen en wegwezen. De tuinman keert telkens terug. Om te snoeien, wat bij te planten of het terras wat te verkleinen.”

Jessica van der Burg, inschrijfexpert bij Tenderwise, hoorde vaak geklaag over de starheid van aanbestedingen. Als reactie daarop schreef zij de column ‘Niet meedoen is ook een optie’ over goed ondernemerschap waarmee verder wordt gekeken dan de waan van alledag en de opdracht van morgen. Want ook de opdrachten erna moeten nog kunnen worden uitgevoerd op het niveau dat je voor jezelf hebt gedefinieerd.

Hekkensluiter van deze top 5 is Jan Willem van de Groep, Programmaregisseur van de Energiesprong met de column ‘Maak nooit wat de klant vraagt’. Deze column gaat over omgaan met de klant in de bouwsector. “Als je wilt leiden zul je de klant moeten leiden”, vindt hij. Want klanten hebben zelden een mening over morgen en overmorgen, laat staan wat over tien jaar van belang is.

Bent u door het lezen van al deze blogs en columns geïnspireerd geraakt? Gebruik die inspiratie en stuur uw blog of column naar P.v.Haaster@cobouw.nl. Wie weet staat u volgend jaar dan wel in de top van de best gelezen columns en blogs op Cobouw.nl!

Reageer op dit artikel