nieuws

ThyssenKrupp boekt na drie jaar weer winst

bouwbreed Premium

ThyssenKrupp boekt na drie jaar weer winst

Staalconcern ThyssenKrupp noteert voor het eerst in drie jaar weer winst. Boekjaar 2013/2014 is afgesloten met een nettoresultaat van 195 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Heinrich Hiesinger noemt het resultaat een mijlpaal. De ommekeer is wat hem betreft – met het weer uitkeren van dividend – echter nog niet bereikt. “Daarvoor is behalve winst ook een degelijke positieve kasstroom voor desinvesteringen nodig. We houden het bedrijf onder druk om de efficiëntie verder op te voeren en operatief verder te ontwikkelen.”

Het concern met 160.000 medewerkers in tachtig landen dat in Nederland met 22 bedrijven actief is, haalde afgelopen jaar bij de voort te zetten activiteiten voor 41,4 miljard euro aan opdrachten binnen. De oogst was 7 procent groter dan een jaar eerder. De omzet steeg van 38,6 naar 41,3 miljard.

Hiesinger verwacht ook in boekjaar 2014/2015 een groei te realiseren van zeker 7 procent. Maatregelen zijn ingezet om voor 850 miljoen extra op de kosten te bezuinigen. Bruto (ebit) mikt het concern volgend jaar op een winst van ten minste 1,5 miljard euro.

De staalactiviteiten in Europa zijn in de ban van prijsdruk en het afstoten van bedrijfsonderdelen. De omzet liep daardoor met 8,9 procent terug tot 9,6 miljard euro. De brutowinst verbeterde zich van 73 tot 216 miljoen euro.

De divisie liften zet zijn opmars voort. De omzet nam 4 procent toe tot 6,4 miljard euro. De brutowinst klom met 11 procent naar 751 miljoen euro. Vooral in China, de Verenigde Staten en Zuid-Korea worden goede zaken gedaan.

Reageer op dit artikel