nieuws

Roep om toekomst-debat bouw

bouwbreed Premium

Een commissie met daarin bouwers, opdrachtgevers en andere hoofdrolspelers in de bouwketen, moet gaan nadenken over nieuwe structuren in de bouwsector. Daarvoor pleit Hans Smits, bestuursvoorzitter van Janssen de Jong Groep en voormalig topman van onder meer de Rabobank, het Havenbedrijf Rotterdam en Schiphol.

“Centrale vraag voor die commissie: hoe kan de neerwaartse spiraal in de bouw worden doorbroken”, zegt Smits in het Cobouw50-magazine, dat donderdag 13 november verschijnt. “Wat mij betreft word breed, openbaar debat over structuren in de bouw.”

Voor Smits staat vast dat er wat moet veranderen in de sector. En wel structureel. “Het gaat nu niet goed”, wijst de bestuurder op de lage winstmarges die al jaren in de bouw worden behaald. “Als het herstel straks daar is, kunnen we niet gewoon maar overgaan tot de orde van de dag.”

Trots terugkeren

De kwaliteit moet omhoog, evenals de klantgerichtheid, vindt Smits. De trots moet bovendien terugkeren in de sector, die volgens de topman van grote economische betekenis is voor Nederland. “En overheidsopdrachtgevers moeten fatsoenlijk gaan betalen. De marges zijn zo bedroevend, daar gaan bedrijven kapot aan. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ook de overheid heeft een verantwoordelijkheid.”

Smits, die sinds begin dit jaar leiding geeft aan Janssen de Jong, heeft zich ten doel gesteld om de veranderingen in de bouw te gaan aanjagen. Dat er afgelopen jaren verschillende initiatieven zijn geest om het tij te keren, beseft hij. “Maar de urgentie is nu groter dan ooit.”

Zorgelijk

Dat laatste blijkt ook uit het overzicht van de vijftig grootste bouwers van Nederland, de Cobouw50. Opnieuw zag de top de gezamenlijke omzet dalen. De marges zijn bovendien flinterdun, constateert Edmond Verstraete, voorzitter van de sectorgroep Bouw van PwC. Hij noemt de huidige situatie ‘zorgelijk’. Bouwers concurreren elkaar, in de zucht naar werk, kapot. Daarnaast is er sprake van een oneigenlijke vraag vanuit opdrachtgevers. “Een ziekenhuis bouwen en 25 jaar onderhouden en maar 1 procent marge mogen schrijven. Dat kan niet, maar gebeurt wel.”

Volgens Verstraete doen bouwers er goed aan zich te realiseren dat ze meer marge nodig hebben. “De oplossing ligt voor een deel bij henzelf. Ze moeten beseffen dat ze best meer mogen verdienen aan hoogwaardige producten en diensten. Alleen zo komen ze uit de huidige ratrace.”

Reageer op dit artikel