nieuws

Prefab balkons met voorspanning aan de vloer

bouwbreed Premium

Tijdens de Betondag, die vandaag plaatsvindt in Rotterdam, worden verschillende innovaties voor het voetlicht gebracht. Een daarvan is de toepassing van voorspanning voor de montage van prefab betonnen balkon- of galerijplaten aan ter plekke gestorte vloeren. De innovatie is al meermalen toegepast, maar de ontwikkeling ervan gaat nog verder.

“Daag ons uit met de problemen die u tegenkomt”, besluit Peter Kok zijn presentatie over het voorspansysteem iTens van Normteq uit Hengelo. Als product developerzoekt hij naar mogelijkheden om het systeem nog efficiënter te maken. Nu wordt de verbinding nog aangestort met gietmortel. “Die moet 24 uur uitharden”, legt Kok uit. “We zouden eigenlijk willen gieten en vervolgens meteen afspannen. Misschien is een prefab blok in de sparing in het vloerveld een optie. Hoewel de natte oplossing technisch goed voldoet, zoeken we naar een droge verbinding, want de bouw ontwikkelt zich steeds verder richting montage. Een klikverbinding? Daar kijken we ook naar. Voor renovatiebalkons van composiet hebben we al een systeem gevonden.”

Het iTens-voorspansysteem van Normteq bestaat uit drie onderdelen: een deel voor de sparing in de ruwbouwvloer, dat de aannemer aan de randkist bevestigt op aanwijzingen van Normteq, een inbouwdeel, dat de prefab fabrikant instort in de balkon- of galerijplaten en een spanblok, dat in de sparing in de vloer past. “De balkonplaat komt aan op de bouwplaats. Meestal wordt hij vanaf de vrachtwagen met een kraan op zijn plaats gehesen. De plaat rust dan op een paltoren of op een tijdelijke, aan de vloer gemonteerde ondersteuning”, aldus Kok. “We zouden hem eigenlijk hangend willen monteren, maar dat is nog niet mogelijk. Bij de uitvoering is vooral het eigen gewicht van belang.”

Normteq verzorgt de montage, zowel het gieten als het aanspannen. “Het is een ontzettend stijve verbinding”, aldus Kok. Tussen de in het werk gestorte betonnen vloer en de prefab betonnen balkon- of galerijplaat bevinden zich geen profielen. De montage is millimeterwerk.

Het iTens-voorspansysteem is al toegepast bij de renovatie van de Magonliaflat in Heerhugowaard. Daar werden ook consoles en schijven met voorspanning gemonteerd. Een recent project is de nieuwbouw van Villa Industria in Hilversum. Mecanoo architecten ontwierp de balkons met steenstrips, Slokker Bouwgroep koos voor de montage met iTens.


Reageer op dit artikel