nieuws

OVV start onderzoek naar koolmonoxide

bouwbreed Premium

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek gestart naar koolmonoxidevergiftiging door problemen met cv-ketels. Volgens Uneto-VNI gaat het vaak mis doordat het onderhoud gedaan wordt door “beunhazen”.

Jaarlijks vallen er meer dan honderd gewonden en tien doden door koolmonoxidevergiftiging. Dat blijkt uit onderzoek van het EO-televisieprogramma Dit is de Dag. De OVV signaleert een toename van het aantal slachtoffers, laat een woordvoerder weten. “Wij willen weten hoe dat komt.” Hoe het onderzoek precies in zijn werk gaat, daar doet de raad geen uitspraak over.

Vorig jaar werden voor het eerst meer mensen opgenomen in het ziekenhuis met een koolmonoxidevergiftiging door een slecht werkende cv-ketel dan door een open geiser. Het gaat om 83 mensen, tegenover dertig slachtoffers van een geiserprobleem. Eén persoon overleed aan de vergiftiging. De verwachting was juist dat het aantal koolmonoxideslachtoffers door de komst van gesloten systemen zou afnemen.

Beunhazen

Uneto-VNI-voorzitter Titia Siertsema is niet verbaasd over het toenemende aantal slachtoffers. “Veel mensen vergeten dat zij echt zelf moeten zorgen dat er iemand komt om de cv-ketel te onderhouden.” Als er wel iemand komt voor het onderhoud, is het dikwijls een vakman met weinig verstand van zaken. “Wij zien dat er nog te vaak beunhazen worden ingeschakeld.”

Sinds in 2007 de Vestigingswet voor bedrijven is afgeschaft, hoeven installatiebedrijven niet aan bekwaamheidseisen te voldoen om een onderneming te beginnen. “Daardoor is het aantal onbekwame installateurs toegenomen”, zegt Siertsema. Zij benadrukt dat installatiebedrijven voordat zij lid worden van Uneto-VNI worden gecontroleerd. De voorzitter verwacht dat uit het onderzoek van de onderzoeksraad zal blijken dat het vooral door beunhazen onderhouden cv-ketels zijn, waarbij het misgaat.

De branchevereniging pleit er al langer voor dat onderhoud van cv-ketels verplicht wordt. “Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als onderhoud alleen door erkende installateurs gedaan mag worden”, zegt Siertsema. In België en Duitsland is dat al het geval. OVV verwacht het onderzoek in de loop van volgend jaar af te ronden.

Reageer op dit artikel