nieuws

KNX-schakeltechniek koppelt E- en W-installaties

bouwbreed

Het driesterren Breeam-certificaat (very good) dat de Bakker Groep in Coevorden verwierf voor zijn nieuwe bedrijfspand, staat ook te glimmen in het kantoor van aannemer Oude Lenferink Bouw Vastgoed. “Het heeft veel energie gekost, maar we hebben ook veel geleerd van ons eerste Breeam-project”, zegt manager Hans Kottrik van de Coevordense vestiging van Ter Steege Bouw Vastgoed uit Rijssen.

“Het was zeker geen gemakkelijk proces, maar we kijken er heel tevreden op terug’’, aldus Kottrik over de bouw van het nieuwe onderkomen van de Bakker Groep, toeleverancier voor de olie, gas- en geothermie-industrie. Het project omvat 23 bedrijfsruimtes, met onder andere kantoren, werkplaatsen, technische ruimtes, magazijnen en opslagloodsen, op een bruto oppervlakte van 22.800 vierkante meter. Bakker had een aantal eisen voor het nieuwe complex. Directeur Hinke Bakker: “Het gebouw moest een positieve uitstraling hebben. Het personeel moest zich er prettig voelen en het energieverbruik en de milieubelasting moesten zo laag mogelijk zijn. Tot slot moest het gebouw voldoende doorgroeimogelijkheden hebben. We zijn met een aantal partijen, waarmee we langdurige relaties hebben, om de tafel gegaan om een plan te ontwikkelen. Al snel kwam Breeam om de hoek kijken.”

Om dit ingrijpende project in goede banen te leiden vroeg Bakker advies bij elektrotechnische specialisten Rexel, Hager en PS Nederland en het plaatselijke installatiebedrijf Langeland-Borgman. Installateur Peter Mulder van Langeland-Borgman leverde en monteerde na de ontwerp- en ruwbouwfase de duurzame installaties: “Het complex heeft bijvoorbeeld een warmte-koudeopslag in de bodem. Dit systeem zorgt ervoor dat de individuele ruimtes gekoeld of verwarmd worden. Ook hebben we energiezuinige hoogfrequente verlichting geïnstalleerd.”

Sleutelbegrip in het pand van Bakker is KNX: de internationale standaard op het gebied van schakeltechniek. Door in het gebouw een groot aantal sensoren aan te brengen die installaties aansturen op waarneming van menselijke activiteit of juist het ontbreken daarvan, kunnen enorme be sparingen worden bereikt. Door een simpele druk op de knop is het hele gebouw in de nachtstand te zetten. Alle verlichting gaat dan uit en de verwarming wordt laag gezet. Hiermee wordt veel energie bespaard.

Mulder: “Een ander voorbeeld hiervan zijn de kleppen in de leidingen van de toiletten. Deze zijn verbonden met het licht. Wanneer het licht in een toilet uitgaat, sluiten de kleppen automatisch. Zodra iemand het toilet binnenkomt, gaat het licht automatisch aan en openen de kleppen weer. Hierdoor kunnen er geen lekkages ontstaan als het licht uit is. In dit project lopen E- en W-installaties dus in elkaar over. Een KNX-systeem stuurt alles aan.”

Het gehele pand en de omliggende gebouwen zijn voorzien van een dergelijk systeem. Dit zorgt ervoor dat alle installaties de ‘juiste taal’ met elkaar spreken. Het bijzondere bij dit project is volgens Mulder dat de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties volledig zijn geïntegreerd en dat is volgens hem een unicum. KNX is in de ogen van installateur Mulder onontbeerlijk voor een goede Breeam-score: ‘‘Met een conventionele installatie hadden we nooit dit resultaat kunnen bereiken.’’

Voor Hans Kottrik van Oude Lenferink betekende Breeam een omslag in werken. ‘‘Je moet als bouwer aan allerlei strenge voorwaarden voldoen, zoals op het gebied van afvalstromen en logistiek, zodat het bouwverkeer zo min mogelijk overlast veroorzaakt. Daar waren we natuurlijk ook al mee bezig, maar met Breeam gaat het verder.’’

FSC-hout

Zo heeft de bouwer voor de gevel het ClickBrick-systeem toegepast, dat niet wordt gemetseld maar gestapeld met behulp van draadspouwankers met rvs-clips. Voorschrift is ook dat FSC-hout wordt toegepast, hoewel ook materialen zijn gebruikt die daar niet onder vallen, zoals bamboe, kurk en riet. Kottriks overtuiging is dat de bouwsector definitief is veranderd. ‘‘Opdrachtgevers zoeken ontwikkelaars en bouwers die de tijdgeest vatten en die hen op maat kunnen ontzorgen.”

Het nieuwe bedijfspand van Bakker is vorig jaar opgeleverd. Het precies inregelen en fijn afstemmen van alle installaties heeft vanwege de complexiteit echter nog een klein jaar in beslag genomen. “Maar gelukkig kan ik de meesteaanpassingen op afstand via de laptop regelen”, zegt installateur Mulder.

Projectgegevens

Nieuwbouw Bakker GroepCoevorden

Opdrachtgever: Bakker Groep

Architect: Flim Architecten

Aannemer: Oude Lenferink Bouw Vastgoed

Installateur: Langeland-Borgman

Constructeur: Ingenieurs Groep Emmen

Bouwsom: 7.240.000 euro

Reageer op dit artikel