nieuws

Klokkenluider Imtech meldde zich eerder ‘zonder resultaat’

bouwbreed Premium

Klokkenluider Imtech meldde zich eerder ‘zonder resultaat’

De klokkenluider die de vermeende fraude van Imtech bij de bouw van twee energiecentrales van RWE aan de kaak stelde, heeft eerder dit jaar meerdere meldingen bij Imtech gedaan. “Dit heeft niet geleid tot concrete resultaten”, schrijft het installatieconcern in een brief aan de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

De man zou in een ontslagprocedure met Imtech Duitsland zijn verwikkeld. De klokkenluider meldde zich op 29 augustus van dit jaar met een e-mail die volgens Imtech “geen concrete informatie of feitelijke onderbouwing over mogelijke prijsafspraken” bevatte.

Imtech zou volgens de klokkenluider illegale prijsafspraken hebben gemaakt bij de bouw van energiecentrales van RWE in de Groningse Eemshaven en het Duitse Hamm.

Het installatiebedrijf onderzoekt de beschuldiging. De klokkenluider stuurde vier volgens hem verdachte facturen uit de periode 2008-2010.

Volgens Imtech was de projectenadministratie bij Imtech Duitsland in die tijd onbetrouwbaar. Facturen werden soms op andere projecten geboekt dan waarop ze betrekking hadden. Zo werden opvallend negatieve en positieve resultaten onzichtbaar voor de top van het bedrijf. Mogelijke prijsafspraken vielen daardoor ook niet op.

Reageer op dit artikel