nieuws

Gevangenisstraf geëist tegen ambtenaar wegens omkoping

bouwbreed Premium

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep twintig maanden cel geëist tegen ambtenaar Martin B. van de gemeente Enschede. De man zou giften hebben aangenomen van Gerard van B., een medewerker van een bestratingsbedrijf.

De giften bestonden volgens het OM uit twee standbeelden, een helikoptervlucht in de VS, een aantal reizen en het bijwonen van Formule 1-races. In ruil daarvoor zou het bedrijf waar B. destijds werkte, bestratingswerkzaamheden bij de opbouw van de door de vuurwerkramp getroffen wijk Roombeek toegewezen hebben gekregen.

De topambtenaar zou samen met de aannemer facturen hebben vervalst om zo ten onrechte privé-werkzaamheden aan het project te declareren. Verder is B. verboden vuurwapenbezit ten laste gelegd. Tegen hem is een ontnemingsvordering van ruim 25.000 euro ingediend. Tegen de medeverdachte, de omkoper, eiste het OM achttien maanden cel. Ook wordt hij ervan verdacht vuurwapens te hebben overgedragen aan die ambtenaar.

De rechtbank sprak beide verdachten vrij van omkoping. Wel veroordeelde de rechtbank de verdachten voor het respectievelijk overdragen en het in bezit hebben van vuurwapens tot twee maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 240 uur. Het OM stelde hoger beroep in.

Reageer op dit artikel