nieuws

Flinke vertraging bij afwikkeling afbouw De Lawei

bouwbreed Premium

Flinke vertraging bij afwikkeling afbouw De Lawei

Het gaat langer duren voordat duidelijk wordt welke aannemer schouwburg De Lawei in Drachten gaat afbouwen. Oorzaak is een flinke vertraging in de opname van de bouwstand.

Voor de zogenoemde spoedplaatsopneming was twee dagen uitgetrokken, maar dat worden er in totaal 25. De opname van de bouwstand vindt plaats in het kader van een lopende bodemprocedure tussen bouwbedrijf Van Norel en de directie van De Lawei.

Van Norel werd begin september van het project gehaald vanwege vermeend broddelwerk. Een eerste arbitragezaak daarover werd door de bouwer gewonnen.

“De opdrachtgever heeft met de uitspraak van de Raad van Arbitrage de eerste slag verloren en is nu kennelijk op zoek naar argumenten voor de bodemprocedure”, reageert directeur Hans van Norel op de ontstane vertraging.

“We hebben de werkzaamheden rondom de opname te rooskleurig ingeschat”, erkent woordvoerster Rigt Oostenbrug van De Lawei. “We gaan minutieus te werk, omdat we de informatie niet alleen nodig hebben voor de arbitragezaak, maar ook voor de nieuwe aanbesteding. De belangen zijn erg groot.”

Voor de afbouw van het project is een meervoudig onderhandse aanbestedingsprocedure gestart, waarvoor Bouwgroep Dijkstra Draisma en Koopmans TBI-Friso Bouwgroep zijn gevraagd. Om vaart achter de opname te zetten, zijn twee teams samengesteld, die los van elkaar aan de slag gaan.

Volgens Van Norel zijn inmiddels vijftien opnamedagen achter de rug, terwijl er nog tien op stapel staan. Medio november zou de klus geklaard moeten zijn en dan kan het retentierecht ook worden opgeheven. Een maand later dan de bedoeling. De kosten van de gedetailleerde opname bedragen naar schatting 100.000 euro.

Een deel van het terrein is al vrijgegeven. Het gaat om de grote zaal, de grote foyer en het gebied eromheen, die deels buiten het project vielen. Bouwbedrijf H.J. Talsma en Zonen uit Drachten werkt aan de verbouw daarvan. De Lawei hoopt de grote zaal medio december in gebruik te nemen.

De Raad van Arbitrage veroordeelde De Lawai eerder tot betaling van openstaande bedragen ter grootte van bijna 2,4 miljoen euro en het afgeven van een bankgarantie van 4 ton. Volgens Van Norel is dat inmiddels gebeurd.

Reageer op dit artikel