nieuws

Bouw België strijdt tegen verplichte verzekering

bouwbreed Premium

De Belgische federale overheid wil een aansprakelijkheidsverzekering verplicht stellen voor alle schakels van de bouwketen. Aannemers zijn tegen. De verplichte verzekering zou alleen maar leiden tot hogere kosten en vertragingen.

Het idee van een verplichte algemene verzekering beroepsaansprakelijkheid bestaat al een tijdje in de Belgische bouw. Sinds 2006 zijn architecten verplicht om hun beroepsaansprakelijkheid te verzekeren. Voor aannemers geldt dat niet. Zij zijn wel tot tien jaar na de oplevering aansprakelijk voor hun fouten, maar hoeven zich daar niet tegen te verzekeren. Logisch ook, vindt de Confederatie Bouw. Volgens de brancheorganisatie kan een aannemer een eventuele fout zelf nog rechtzetten, wat in de praktijk ook vaak gebeurt. Een architect kan dat niet zelf.

Nieuwe problemen

Een verzekering verplicht stellen is de oplossing niet, vindt de brancheorganisatie. “Dat zal meer nieuwe problemen en kosten met zich brengen dan effectief oplossingen bieden”, schrijft de organisatie in een schriftelijke reactie op de plannen.

Ervaringen met een verplichte aansprakelijkheidsverzekering in het buitenland – bijvoorbeeld in Frankrijk – zijn volgens Confederatie Bouw weinig positief. De maatregel is “niet zaligmakend”. “De aanzienlijke randkosten (administratie, expertise, procedure, red.) leiden enkel tot een verhoging van de bouwkosten en een vertraging van het bouwproces. Er is een verhoogd risico op aansprakelijkheidsclaims, de weigering van een verzekering of de toekenning tegen abnormaal hoge premies.”

“We betreuren dat dit zonder overleg gebeurt”, voegt gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere van de Confederatie Bouw daaraan toe. “Gezien de economische context en de concurrentie van buitenlandse bedrijven is het zeker een slecht moment om onze bouwbedrijven op kosten te jagen.”

De brancheorganisatie pleit voor een “evenwichtig, efficiënt en juridisch stabiel aansprakelijkheidsregime”. De aannemers kunnen alleen instemmen met een verzekeringsplicht als voldoende garanties worden geboden voor de “beheersbaarheid en de betaalbaarheid” van een dergelijk systeem.

Reageer op dit artikel