nieuws

Boegbeeld Fugro loopt deuk op

bouwbreed Premium

Boegbeeld Fugro loopt deuk op

Gert-Jan Kramer vertrekt door de achterdeur bij het concern dat hij groot maakte. De verkoop van aandelen vlak voor de koersval van Fugro schiet in het verkeerde keelgat.

“De oliecrisis van 1986 is voor Fugro een zegen geweest”, zei Kramer bij zijn vertrek in 2005 als topman van de bodemonderzoeker uit Leidschendam. Een kleine kwart eeuw had Kramer leiding gegeven aan de onderneming die onder zijn regie uitgroeide van een bureau van 36 miljoen tot een wereldwijd bedrijf met een jaaromzet van 1,1 miljard euro. In de lijn van zijn werk zetten Klaas Wester en Paul van Riel (met een intermezzo van Arnold Steenbakker) de groei voort. Omzet in 2013: maar liefst 2,4 miljard euro, ruim twee keer zo veel als bij het vertrek van Kramer als bestuursvoorzitter.

De oliecrisis van 1986 kwam vechtjas Kramer goed uit. De terugslag gaf hem de kans hard in te grijpen. Weg met de – in zijn ogen – niet functionerende managers. Weg met al die kosten. Niet zeuren en geld verdienen, dat werd het devies. Een periode brak aan van financiële reserves opbouwen en innoveren of het leven ervan afhing. Een slordige 3 tot 5 procent van de opbrengsten ging zitten in de ontwikkeling van nieuwe ideeën. Allemaal op eigen kracht? Welnee de opdrachtgevers betaalden vlijtig mee. Want vernieuwing komt het beste tot zijn recht in de praktijk.

Kramer is gewend aan oliecrises. Vier keer sleepte hij Fugro een dal door. Om zijn bedrijf vervolgens naar nieuwe hoogten op te stuwen. De vijfde crisis – de olieprijzen gaan momenteel behoorlijk onderuit – is Kramer te veel gebleken. Niet in financiële zin. Zij naam staat – met nog steeds 5 procent Fugro in eigendom – hoog op de lijst van best verdienende Nederlanders. Maar wat betreft zijn prestige loopt hij een behoorlijke deuk op. Leg dat maar eens uit, die verkoop in augustus en september van aandelen ter waarde van 21,6 miljoen euro. Weliswaar was Kramer al langer bezig met de afslanking van zijn portefeuille, maar toch.

Een grote groep aandeelhouders van Fugro is woest op de vroeger zo geprezen handelszin van de bestuurder. Handelde de commissaris met voorkennis? De commissaris (sinds 2006) kon waarschijnlijk beter dan wie ook zien aankomen dat Fugro over dit jaar geen dividend zal uitkeren. Aanbeurswaakhond AFM de taak te beoordelen of Kramer de fout is ingegaan.

Reageer op dit artikel