nieuws

Zelfbouwers in Rotterdam maken groene wijk

bouwbreed

Zelfbouwers in Rotterdam maken groene wijk

Op de voormalige hockeyvelden aan de rand van de Rotterdamse wijk Kralinger Esch kunnen aannemers omstreeks medio volgend jaar de schop in de grond steken voor particuliere opdrachtgevers.

De gemeente heeft het gebied opgedeeld in 46 kavels van 200 tot 400 vierkante meter. De ambitie is een groene wijk. Onderdeel hiervan wordt “een vernieuwende, klimaatadaptieve bouwwijze”. Die impliceert dat de bouwwijze moet worden aangepast aan de kenmerken van het terrein en niet andersom. Zo mag de grond niet worden voorbelast en opgehoogd.

Ook voor de woningen zelf geldt een aantal speciale regels. Zo moeten ze voldoen aan het Dubo-keur, het keurmerk voor duurzaam bouwen. De tuinen moeten bestaan uit veel groen. Erfafscheidingen maken mag, in de vorm van heggen.

Uitgangspunt voor de te maken ontwerpen is het concept Natuurlijk Wonen. De bedoeling is dat de woningen worden gebouwd met zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Een laag energieverbruik of zelfs volledige energieneutraliteit hoort er ook vanzelfsprekend bij.

Door de situering van de parkeerplaatsen, niet voor de woningen en ook niet in de tuinen, wil de gemeente de buurt autoluw houden en daardoor kindvriendelijk.

De eerste fase van 23 woningen in de Kralinger Esch, oftewel De Esch, is vrijwel verkocht. Aansluitend start de gemeente de verkoop voor de tweede fase. Die bestaat eveneens uit 23 woningen.

Reageer op dit artikel