nieuws

Werkgevers willen af van mortel-cao

bouwbreed

Werkgevers willen af van mortel-cao

VOBN wil geen nieuwe betonmortel-cao. “Misschien zoeken we op termijn aansluiting bij een grotere cao”, zegt Ronel Dielissen-Kleinjans, voorzitter van de werkgeversorganisatie. FNV Bouw is boos. De cao-betonmortel is op 1 januari 2013 geëindigd. Werkgevers en vakbonden praten sindsdien over een vernieuwing van de collectieve afspraken. De bedrijven pleiten vooral voor mogelijkheden om personeel flexibel in te zetten. De onderhandelingen zijn op niets uitgelopen.

Verlenging van de cao is “een gepasseerd station”, concludeert VOBN in een brief aan vakbonden CNV Vakmensen en FNV Bouw. Volgens de mortelbedrijven is de bedrijfstak inmiddels zo klein geworden dat het haast niet meer “lonend” is om te investeren in een nieuwe eigen cao. Daarom willen de werkgevers met de vakbonden praten over de “afwikkeling” van de cao, vooral de “financiële verplichtingen” aan het Sociaal Fonds.

Het is niet zo dat VOBN helemaal geen collectieve afspraken meer wil, benadrukt de VOBN-voorzitter. De bedrijven overwegen daarom om aansluiting te zoeken bij een grotere cao. “Bijvoorbeeld de bouw- of transport-cao. Veel ondernemingen hebben andere activiteiten dan betonmortel, de ontwikkeling naar bredere ondernemingscao’s behoort daarom ook tot de mogelijkheden.” Voorlopig is dat echter niet aan de orde. “Er gebeurt veel in cao-land nu. We willen even de kat uit de boom kijken.”

Tot die tijd is de mortelbranche cao-loos. Nieuwe werknemers, “maar dat zullen er niet veel zijn”, krijgen een contract aangeboden dat los van de cao betonmortel staat.

FNV Bouw is boos over het besluit van VOBN. “Wij hebben sterk het vermoeden dat de werkgevers bewust op deze uitkomst hebben aangestuurd”, zegt onderhandelaar Hans Crombeen. De vakbondsman vreest dat de bedrijven zich bij de cao goederenvervoer willen aansluiten. “Die is voor de werknemers veel slechter.” De vakbond gaat de komende weken met haar leden praten over de ontstane situatie.

Reageer op dit artikel