nieuws

Van vochtig en gehorig rijtjeshuis naar comfortabel ‘stiltecentrum’

bouwbreed Premium

Van vochtig en gehorig rijtjeshuis naar comfortabel ‘stiltecentrum’

Mooie, strakke en kleurige gevels vormen in de Zuiderzeewijk in Lelystad een schril contrast met de grauwgrijze, vervuilde en soms kapotte gevelbeplating van verspreid staande rijtjeswoningen. Hier wonen particulieren die veelal geen geld hebben voor een opknapbeurt en verduurzaming van hun bezit. De gemeente, woningcorporatie Centrada en vier bouwbedrijven komen ze helpen, praktisch en financieel, hun bezit de status van nul-op-de-meter te geven.

De woning Hoek van het IJ 20 was een sprekend voorbeeld, samen met aanpalende woningen in het rijtje. Ze stammen uit de jaren zestig en waren destijds de eerste woningen van Lelystad. Maar nummer 20 springt er nu ook uit, in positieve zin wel te verstaan. Het beeld van de donkerrode bakstenen van de nieuwe gevel, voor en achter, en de kunststof kozijnen wekken de indruk alsof er zomaar een nieuwe woning tussen geschoven is.

Maar wie naar binnen gaat, kómt eigenlijk in een nieuwe woning. En zo ruikt het ook. Dat moet een heel verschil zijn met de oude situatie, omdat de woning kampte met ernstige vochtproblemen. Op het casco na is werkelijk alles aangepakt. Aangezien de woning niet meer bewoond was, kregen de vier bouwers dit jaar de kans om te laten zien wat er voor circa 50.000 euro aan materiaal mogelijk is.

Stalen kozijnen

‘’Hier gaat zo’n beetje alles doorheen’’, typeert directeur Tjeerd de Boer van Schutte bouw & ontwikkeling de oorspronkelijke gevels. Enkele ramen in stalen kozijnen en borstweringen zonder isolatie. Een goede garantie voor een torenhoge energierekening en minimaal wooncomfort. Aan de achterzijde van de woningen ligt namelijk een drukke weg, waarvan het geluid vrijwel ongehinderd de woning binnenkomt.

Vandaar dat de buitenschil zowel voor als achter is vervangen door geprefabriceerde Thermogreen-elementen met daarin verwerkt isolatie van polyisocyanuraat. Oftewel pir, een doorontwikkeling van het bekende pur, met nog betere isolatiewaarden. De elementen hebben een frame van staal, waarin naast de isolatie een 3D-gelast wapeningsnet is verwerkt. Dit net werkt als een kooi van Faraday en houdt daardoor circa 95 procent van de zonnestraling buiten de woning (zie ook kader).

Om het geluid van de weg binnen geen kans te geven, zijn in de kunststof kozijnen geen ventilatieroosters aangebracht. Het klimaat in de woonkamer wordt geregeld via een CO2-gestuurde ventilatie-unit met warmteterugwinning onder het raam, met doorvoeren door de gevel. Hiermee bespaarden de aannemers circa 4000 euro, doordat ze geen ventilatiekanalen door de woning hoefden aan te leggen.

Wandverwarming

In de oude situatie is niet alleen de buitenschil een probleem, maar ondervinden de bewoners veel last van geluid van de buren dat moeiteloos door de tussenwanden van louter betonblokken heen dringt. Om ook dat probleem op te lossen, leveren de bewoners in het concept van de bouwers enkele centimeters binnenruimte in. Een bekleding van steenwol in combinatie met ervoor geplaatste stalen platen met daarin de slangen van de wandverwarming levert een uitstekende geluidsisolatie op. De wanden zijn afgewerkt met gipsplaten.

‘’De buren zijn hier laatst binnen geweest. Ze noemden het een stiltecentrum’’, vertelt De Boer. Volgens de aannemer is het overigens zaak bij oude woningen als deze de buiten- en tussenmuren gelijktijdig te isoleren. ‘’Vaak wordt alleen de buitengevel aangepakt, maar dan versterk je nog eens het geluid naar de buren omdat het niet meer naar buiten kan.’’

Kruipruimte

Om de woning ‘’helemaal droog te zetten’’, zoals De Boer het noemt, ontkom je niet aan vloer- en dakisolatie. Pur is hier het toverwoord. Een paar honderd kubieke meter gas bespaart de bewoner met het kierdicht maken van kruipruimte én dakbeschot. Dat laatste is een bijzonderheid, meent de directeur van Schutte bouw & ontwikkeling, omdat daar steen- of glaswol de gangbare toepassing is. Het is volgens De Boer een relatief goedkope methode, die zeer effectief is gebleken. Vloeren en wanden halen Rc-waarden van 7. ‘’Bovendien breng je pur ‘voor de eeuwigheid’ aan. Als het eenmaal zit, hoef je er nooit meer aan te komen en verdient zichzelf terug.’’

Om daadwerkelijk naar ‘nul-op-de-meter’ te kunnen gaan, zijn op het platte dak, dat vanwege de aanwezigheid van een balkon op de tweede verdieping aan de kleine kant is, zonnepanelen geplaatst. De Boer: ‘’We gaan eerst eens kijken wat het rendement nou precies is. Eventueel kunnen we later nog panelen, of wellicht zelfs een windmolen bijplaatsen.’’

De woning Hoek van het IJ 20 is onlangs aan de opdrachtgever woonstichting Centrada opgeleverd, die hiermee particuliere eigenaren wil verleiden hun woningen op te knappen zoals zij dat met haar eigen woningen al heeft gedaan. Zodra de initiatiefnemers meer zekerheid kunnen bieden over bijvoorbeeld de mogelijkheden van een navulbare hypotheek, zal het huis als modelwoning voor geïnteresseerden worden opengesteld.

Bakstenen op spuitbeton

De gerenoveerde woning Hoek van het IJ 20 in Lelystad heeft een nieuwe gevel van baksteen gekregen. Althans, zo lijkt het! De geprefabriceerde gevelelementen van Thermogreen waaruit de gevel is opgebouwd zijn met spuitbeton afgewerkt. Daarin is het motief van gemetselde donkerrode bakstenen aangebracht. De bij het project betrokken aannemers zijn enthousiast over de kwaliteit van de geïsoleerde gevelelementen. ‘’Een ideaal systeem voor woningrenovatie, het is zeer concurrerend ten opzichte van de traditionele oplossingen’’, zegt Tjeerd de Boer, directeur van Schutte bouw & ontwikkeling.

Reageer op dit artikel