nieuws

Paaldraagvermogen een derde omlaag

bouwbreed Premium

Paaldraagvermogen een derde omlaag

De factoren voor het draagvermogen van funderingspalen worden naar verwacht met ingang van januari 2016 met een derde omlaag bijgesteld. ‘De factoren in de Eurocode voor het draagvermogen van schacht en punt zijn te hoog’’, benadrukte Frits van Tol, werkzaam bij Deltares en hoogleraar aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft, op de Funderingsdag van de Betonvereniging. ‘‘De factoren moeten 30 procent verlaagd worden om overeen te komen met de werkelijkheid.’’

De fabrikanten van funderingspaalsystemen kunnen tot 2016 met proefbelastingen aantonen dat voor hun systeem de factoren daadwerkelijk hoger zijn. “Nee, daar zijn de fabrikanten nog niet mee bezig”, aldus Van Tol. “Maar ze zijn wel aan het warmlopen. En in de betrokken normcommissie van NEN vindt nog discussie plaats.”

Bizar

Ton Pielkenrood, directeur van de Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland (BFBN) noemt de verlaging met 30 procent ‘‘bizar’’. ‘‘Het is met de huidige factoren altijd goed gegaan. Nu wordt de bewijslast helemaal bij de leveranciers van palen neergelegd. We hebben grote moeite met de voorgenomen verlaging. Hij is gebaseerd op veel theorie en weinig praktijk. Eenderde is te veel en onnodig.”

Volgens Pielkenrood hebben de prefab fabrikanten “toch wel last van de Eurocodes. Zij moeten bijvoorbeeld wat meer wapening dan vroeger aanbrengen in breedplaten. Maar hun producten waren goed geoptimaliseerd. Inmiddels hebben de fabrikanten zich bij de voorschriften van de Eurocodes neergelegd.”

Van Tol voorziet dat leveranciers van paalfunderingen zich feitelijk ook neer zullen leggen bij de verlaging van de factoren voor het draagvermogen. Zonder gebruik te maken van de mogelijkheid om middels proefbelastingen aan te tonen dat de factoren in werkelijkheid hoger mogen zijn. “Dan worden de funderingen wat duurder, het risico wat lager. Aannemers zullen dan meer omzet draaien en opdrachtgevers meer betalen.” Maar Pielkenrood en Van Tol benadrukken allebei dat de discussie nog niet voorbij is.

Onderzoek

De voorgenomen verlaging is gebaseerd op onderzoek in 2010 naar de draagkracht van geheide prefab betonnen palen door Delft Cluster/CUR. In plaats van de norm NEN 9997-1 direct aan te passen, koos de normcommissie voor een periode van vijf jaar, waarin de leveranciers hun werkelijke draagkracht kunnen aantonen. Die periode loopt op 1 januari 2016 af.

Lees meer over de Funderingsdag van de Betonvereniging 

Reageer op dit artikel