nieuws

Houten woontoren in Zweden telt 34 etages

bouwbreed Premium

Houten woontoren in Zweden telt 34 etages

Hout helpt markante hoogbouw voor huisvesting relatief eenvoudig te realiseren, vindt architect Julian Weyer van het Deense bureau C.F. Møller. Op de Houtdag in Rotterdam onderbouwde hij die stelling met praktische voorbeelden.


Eén van die voorbeelden is het ontwerp voor een gebouw in Stockholm met honderd appartementen, verdeeld over 34 verdiepingen. De Zweedse volkshuisvester HSB Stockholm overweegt zichzelf deze houten wolkenkrabber cadeau te doen voor het honderdjarige bestaan dat de verhuurder in 2023 viert.

HSB schreef in de aanloop naar het eeuwfeest een competitie uit voor het ontwerp van drie woongebouwen. Naast de houten toren gaat het om de transformatie van een kantorencomplex in Stockholm tot woonoord en de nieuwbouw van een ‘verticaal dorp’ dat eveneens voor de Zweedse hoofdstad is voorzien. HSB besluit later wie van de drie wordt gebouwd. De deelnemers aan de competitie moesten voor elk van de drie complexen een ontwerp maken. De winnaar moest met elk van de drie ontwerpen op de eerste plaats eindigen.

Hybride

De architecten van de combinatie Berg/C.F. Møller uit het Deense Aarhus en Dinell Johansson uit Stockholm wonnen de competitie. Voor elk project ontwikkelden ze een ontwerp in hout. Eén daarvan is voor de grotendeels houten wolkenkrabber Västerbroplan. Het plan voorziet in een ‘hybride gebouw’, gemaakt uit hout waar dat kan en uit staal en beton waar deze materialen beter voldoen. ‘Hybride’ vermindert ook de bouwkosten, vindt Weyer. “Alles in hout doen zou te duur worden.”

Het complex wordt opgetrokken rond een betonnen kern die de hoogbouw stabiliteit geeft. Kolommen en spanten worden gemaakt uit massief hout. Raamkozijnen en plafonds worden eveneens uit hout gemaakt. De praktijk leert dat hout brand beter weerstaat dan staal; de reden dat de architecten overwegen ook ‘houtversterkt staal’ te gebruiken: stalen kolommen met een brandwerende bekleding uit massief hout. “Technisch zijn er geen beperkingen om een toren met 34 verdiepingen te bouwen uit hout”, zegt Weyer.

Korte overspanningen

De uitvoering van het ontwerp zou volgens hem wel wat problemen kunnen veroorzaken omdat Zweden weinig expertise heeft voor houtconstructies. “Gebouwd wordt er vooral in beton en staal; hout wordt vooral voor de energievoorziening gebruikt.” Met de beperkte expertise in gedachten bedachten de architecten een simpel ontwerp waarin korte overspanningen domineren. Kleine stramienmaten vergroten de vrijheid van indeling en dat schept in de visie van Weyer weer mogelijkheden om een woning levensloopbestendig te maken. Naar de mening van de architect is ontwerpen in hout eenvoudiger dan in bijvoorbeeld beton en dat maakt de realisatie weer makkelijker.

Reageer op dit artikel